Lassult a kínai feldolgozóipar fejlődése

A kínai feldolgozóipar hivatalos teljesítménymutatója májusra 52,0 pontra romlott az áprilisi 52,9 pontról, 27. hónapja jelezve – ezúttal lassuló – javulást egyik hónapról a másikra, a mutatót kezelő kínai logisztikai és beszerző szövetség (CFLP) szerdai közlése szerint. A szervezet a kínai statisztikai hivatal megbízásából és számára készíti e mutatót.

MNO
2011. 06. 01. 5:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elemzők 52,2 pontot vártak. Idén eddig a havi mutatók átlaga 52,5 pont, ez elmarad a tavalyi, 53,8 pontos átlagtól. Ennek oka ugyanaz, mint ami az egész kínai gazdaságot fékezi: az erős infláció és nyomában a központi bank egymást követő szigorító intézkedései. Májusban a bekerülési árak inflációja már nem volt olyan gyors, mint áprilisban – részmutatója 60,3 pontra csökkent 66,2 pontról –, de még ez is túl erős ütem.

Kína hazai összterméke (GDP) az eddigi rekordévben, 2007-ben 14,2 százalékkal bővült. Utána 2008-ban 9,6 százalékosra, majd 2009-ben 9,1 százalékosra lassult a növekedés. Tavaly 10,3 százalékkal bővült a kínai gazdaság, de idénre ismét lassúbb, 9,6 százalékos, illetve a jövő évre 9,5 százalékos ütemet jósolt legutóbb a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Idén az első negyedévben 9,7 százalékkal volt nagyobb a kínai GDP az egy évvel korábbinál.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.