Látványtár 2011 az Olof Palme Házban

Látványtár 2011 címmel magyar díszlet- és jelmeztervezők elmúlt évadban készült munkáit bemutató kiállítást láthatnak szombattól az érdeklődők az Olof Palme Házban.

MNO
2011. 06. 25. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papp Ervin, a tárlat társrendezője az MTI-nek elmondta: a Magyar Alkotóművészek Házában látható szakmai kiállításhoz kapcsolódóan adták át az idén másodszor az év díszlettervezőjének és az év jelmeztervezőjének járó díjat is. Az idei év legjobb díszlettervéért Kentaurnak (Erkel László), a legjobb jelmeztervéért pedig Rátkai Erzsébetnek ítélte a szakma az elismerést. Kentaur több munkájával, köztük a Győri Nemzeti Színház Rent című rockoperájának díszlettervével és a Vígszínház Rómeó és Júlia-előadásának terveivel nyerte el a díjat. Rátkai Erzsébet a Békés Megyei Jókai Színház Stuart Mária, valamint a Győri Nemzeti Színház Bulgakov: Moliere, avagy álszentek összeesküvése című darabjához alkotott jelmezterveivel érdemelte ki az elismerést. A kiállított pályaművek tervezőire a tárlatra meghívott alkotók szavazhattak. A díjakat idén a tavalyi év jelmeztervezője, Szűcs Edit készítette.

A Látványtár tavalyi közönségdíját – amelyet az idei kiállításhoz kapcsolódva adtak át – díszlettervezőként Kentaur, jelmeztervezőként Füzér Anni nyerte el – tájékoztatott Papp Ervin. Mint mondta, a kiállításon 27 alkotó munkái láthatóak, számos színházi előadás anyaga: fotók, makettek, jelmezek, bábok. Idén sok a digitális formában bemutatott alkotás is: előadásrészleteket, fotókat, spotokat láthatnak az érdeklődők. A kiállítás kurátora Balla Ildikó – fűzte hozzá. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága által rendezett Látványtár 2011 című kiállítást június 25-től július 10-ig tekinthetik meg a látogatók.

Papp Ervin tájékoztatott arról is, hogy július 9-én szakmai beszélgetést tartanak azokkal az alkotókkal, akiknek installációjával Magyarország a legjobb kurátori koncepció díját nyerte el a prágai nemzetközi szcenográfiai quadriennálén a nemzeti szekcióban. A beszélgetésen részt vesz a prágai kiállítás kurátora, B. Nagy Anikó művészettörténész, alkotótársa Csanádi Judit látványtervező, Horgas Péter látványtervező, Medvigy Gábor operatőr és Árvai György látványtervező.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.