Leállították a szennyező anyagok szállítását

Az esős idő miatt pénteken újra leállították a külterületekről származó szennyező anyagok és a devecseri házak bontási törmelékének szállítását a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségben – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken.

MNO
2011. 06. 10. 11:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint az eső rendkívüli módon feláztatta a lakott területek elkerülésére kialakított földutakat, ami akadályozza a teherautók közlekedését. Korábban március végén állították le a beszállítást, akkor a 7-es kazetta műszaki állapotának felülvizsgálata miatt szünetelt a teherforgalom az ajkai timföldgyár területén kialakított lerakóknál.

A kolontári lakópark házainak műszaki átadása befejeződött, a devecseri önkormányzat által létrehozott kárrendezési csoport „folytatta a károsultakkal a nem lakóépületekben keletkezett károk enyhítéséről szóló támogatási szerződések megkötését” – olvasható a közleményben.

A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecsert, Kolontárt, Somlóvásárhelyet – öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.

A kormány a katasztrófa miatt kihirdetett veszélyhelyzetet Veszprém megyére vonatkozóan június 30-ig meghosszabbította, ezt a dátumot adta meg a helyreállítás-újjáépítés határidejeként.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.