Legalizálják a „hippi köztársaságot”

Elfogadják a koppenhágai „Christiana Szabadállam” lakói a dán állam ajánlatát, hogy vásárolják meg a szóban forgó terület egészét, s ezzel „végleg biztosítva lesz” annak jövője – közölte kedden a DR rádióban Knud Foldschack, a négy évtizede létrejött „hippi köztársaság” ügyvédje.

MNO
2011. 06. 21. 12:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt laktanyaterület 1971-es elfoglalása óta az egymást váltó dán kormányok hasztalanul próbálták jogi vagy politikai eszközök igénybevételével bezáratni Christianiát. A koppenhágai védelmi minisztériummal most kialkudott megoldás szerint a 700 „christianitter” változatlanul lakója maradhat a területnek. Ennek fejében 76,2 millió koronáért (10,2 millió euró) meg kell venniük azt egy pénzalapon keresztül, és teljesíteniük kell a hatóságok néhány építési előírását.

Foldschack a dán állam és a nemzetközileg is jól ismert „szabadállam” megállapodásáról elmondta, hogy „Christiania, amely eddig egy anarchisztikus hely volt izgalmas gondolatokkal, mostantól legális kísérleti terep lesz”. A Koppenhágába látogató turistáknak a Kis Hableány szobra és a Tivoli vidámpark mellett Christiania a legkedveltebb célpontjuk.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.