Lengyel igen az EU-ra, nem az euróra

A lengyelek többsége szerint pozitív a mérlege a lengyel EU-tagságnak, viszont az euróövezethez való csatlakozást nem támogatják.

MNO
2011. 06. 21. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közvélemény-kutatást, amelynek eredményéről a Gazeta Wyborcza című lengyel lap tájékoztatott keddi számában, a Millward Brown SMG/KRC cég végezte a France 24 televízió megbízásából. A hírtelevízió a közelgő lengyel EU-elnökség alkalmából két – egy francia és egy angol nyelvű – vitát közvetít Varsóból „Lengyelország, új modell Európa számára” címmel.

A felmérés szerint a lengyelek 74 százaléka úgy véli, hogy Lengyelország nyert az EU-tagsággal. Ellenkező véleményt a megkérdezettek 17 százaléka hangoztatott, míg 9 százalékuk nem tudott válaszolni a kérdésre. A 18-24 éves korosztályban 87 százalékot tett ki az igenek aránya, míg a 60 évesnél idősebbek körében 66 százalékot. Arra a kérdésre, hogy Lengyelországnak csatlakoznia kellene-e az euróövezethez, 37 százalék válaszolt igennel, 53 százalék nemmel, és 10 százalék nem tudott válaszolni. Az euróval szemben valamennyi korosztály bizalmatlan – a 25-34 évesek kivételével.

A legtöbben (25 százalék) a családi értékeket említették arra a kérdésre, hogy Lengyelország milyen értékekkel gazdagította az uniót. A második helyen (23 százalék) a munkaerő-piaci mobilitást nevezték meg, ezt a szabadság és a függetlenség szeretete és a vállalkozókedv (16 százalék), valamint a keresztény értékek (14 százalék) követték. Lengyelország fő gyengesége a válaszadók szerint az erős politikai vezetők hiánya és a munkanélküliség (32, illetve 31 százalék), továbbá a rosszul működő egészségügy (20 százalék).

Az utolsó kérdés arra vonatkozott, vajon nem kellett volna-e az EU-elnökség előtt megtartani a – hivatalos menetrend szerint októberben esedékes – parlamenti választásokat. 45 százalék válaszolt igennel erre a kérdésre, miközben az ellenkező véleményen lévők aránya 35 százalék volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.