Leválthatják az újvidéki Magyar Szó főszerkesztőjét

A legnagyobb példányszámú vajdasági magyar napilap, az újvidéki Magyar Szó főszerkesztőjének leváltásáról tanácskozik csütörtökön Szabadkán a szerbiai magyar kulturális önigazgatás legfőbb szerve, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT).

MNO
2011. 06. 22. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Szó Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete (TJGYT), azaz az újság tulajdonosa hétfőn javasolta Pressburger Csaba főszerkesztő eltávolítását. Helyébe a kilenctagú tulajdonosi testület Varjú Mártát, a Magyar Szó újságíróját javasolja megbízott főszerkesztőnek.

A Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatala által kiadott közlemény leszögezi: tekintettel a kérdés jelentőségére és annak szükségességére, hogy biztosítsák a lap zavartalan működését, az MNT hivatala sürgősségi indítványban javasolta a kérdés napirendre tűzését. A TJGYT hétfői határozatának indoklásában a felmentést több, súlyos szakmai mulasztással és hibával indokolta.

A Magyar Szó főszerkesztőjének leváltására irányuló kezdeményezést bírálta a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) és a vajdasági magyar újságírók érdekvédelmi szervezete is, mert úgy látják, hogy politikai okokból távolítják el Pressburger Csabát a vajdasági magyar lap éléről. Az újságíró-szervezetek tiltakoztak amiatt, hogy – mint írták – sem a főszerkesztőt, sem a tulajdonosi testület tagjait nem tájékoztatták a hétfői ülés előtt arról, hogy ez a kérdés is napirenden szerepel, s a főszerkesztő leváltására vonatkozó indítványt egy olyan napirendi pont mögé rejtve tárgyalták, amely nem utalt a valós tartalomra.

Tiltakoztak amiatt is, hogy a tulajdonosi testület ülésén részt vevők közül többen a napirendi pont tárgyalása közben, külön kérésre kapták csak kézhez a leváltási javaslatot, amelyben többek között „szakmai nemtörődömséggel”, „károkozással”, „rágalmazással”, „részrehajló tájékoztatással” vádolják a lap vezetőségét – írta a Magyar Szó.

A Magyar Nemzeti Tanács közleményben tudatta: mielőtt dönt a kérdésben, meg akarja ismerni Pressburger Csaba főszerkesztő álláspontját és érveit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.