Magyar alkotót is díjaztak az Animafesten

Bánóczki Tibor nyerte el a legjobb filmtervért járó Zlatni Zagreb (Arany Zágráb) díjat az Animafesten, a horvát fővárosban hétfőn véget ért nemzetközi animációsfilm-fesztiválon.

MNO
2011. 06. 07. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 21. alkalommal megrendezett mustrán 69 film – 22 egész estés és 47 rövidfilm – versenyzett olyan országokból, mint Kolumbia, Japán, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok.

Bánóczki Tibor, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakán diplomázott, brit–magyar filmprojektjével, A Dzsungel (The Jungle) című tervvel érdemelte ki kategóriájában a legmagasabb elismerést és az azzal járó 3000 eurót (mintegy 800 ezer forintot) – olvasható a fesztivál honlapján (animafest.hr). Bánóczki Tibor filmtervének alapja Upton Sinclair azonos című regénye, amely arról szól, hogyan foszlik szét az amerikai álom a 20. század elején.

Az Animafest nagydíját, a Grand Prix-t egy amerikai alkotás, Paul Fierlinger My Dog Tulip (Kutyám, Tulipán) című filmje kapta. A zsűri különdíjjal jutalmazta a Metropia című svéd sci-fit, Tarik Saleh rendező munkáját. A közönségdíjat Dominique Monféry francia–olasz produkciója, a Kérity, la maison des contes (Kérity, a mesék háza) kapta.

A fesztiválzsűri elnöke Paul Driessen, az animáció holland nagymestere volt, akinek retrospektív vetítést is rendeztek. A bírálóbizottság tagja volt David Silverman amerikai rendező, a Simpson család alkotója és Dunja Jankovic is, a New Yorkban élő horvát illusztrátor.

A fesztivál pénteken leköltözik Rijekába (Fiume), a nagy adriai kikötővárosba, ahol vasárnapig levetítik a seregszemle legjobb animációs filmjeit, köztük a gyerekeknek szóló munkákat is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.