Májusban 1600 felszámolási eljárás indult

Éves csúcsot ért el az új felszámolási eljárások száma májusban, a hónapban 1600 új eljárást indítottak, csaknem 14 százalékkal többet az előző havinál, és sok kis- és középvállalkozás (kkv) kényszerült bezárásra – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból, amelyeket szerdán juttatott el az MTI-nek. Éves összehasonlításban 7,3 százalékkal több felszámolást indítottak májusban – derül ki a közleményből.

MNO
2011. 06. 08. 15:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt öt évben csak öt olyan hónapot jegyzett fel az Opten, amikor 1600-nál több céget vontak felszámolás alá. Áprilisban márciushoz képest még csökkent az új felszámolások száma, és 2010 áprilisához képest is csak 1,7 százalékos volt az emelkedés. Az új végelszámolások növekedését az első három hónapban ugyan erős dinamizmus jellemezte, ám április után májusban is lassult a cégbezárások számának emelkedése. Az ütem mindazonáltal még mindig gyors: az 1722 új eljárásnál csak idén február–áprilisban regisztráltak többet, a májusi adat így minden idők negyedik legmagasabb értéke – olvasható a közleményben. A növekedés tempója ezzel együtt jelentősen csökkent: éves összehasonlításban az áprilisi 55,8 százalékról 38,4 százalékra enyhült, míg márciusban csaknem 78 százalék volt a bővülés tempója.

„A végelszámolások lassuló, de még így is magasnak mondható növekedési üteme mögött minden bizonnyal továbbra is adminisztratív okok, tipikusan az elmulasztott mérlegleadás miatt elrendelt kényszer-végelszámolási eljárások állnak” – idézi a Csorbai Hajnalkát, az Opten stratégiai igazgatóját. Májusban 3584 új vállalkozást jegyeztek be, ez az áprilisi 4093-nál 509-cel kevesebb.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.