Már húszan fulladtak a Dunába

Már húszan fulladtak vízbe az idén a Dunán; egy évben átlagosan negyven-ötven ember hal meg a folyóban – mondta Tóth Zoltán, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

MNO
2011. 06. 09. 12:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ezredes elmondta: bár egyre kevesebb a vízbefulladások száma a Dunán – tavaly és az azt megelőző évben sem gyermek, sem fiatalkorú nem fulladt vízbe, sőt halálos kimenetelű hajósbaleset sem volt, az idén az első félévben már több ilyen haláleset történt. Mint hozzátette, a Dunánál ritkának számít, hogy fürdőzés közben fulladjon vízbe valaki, tavaly csak két ilyen eset volt, az idén pedig eddig szintén kettő; mindkét esetben tiltott helyen való fürdőzés miatt kerültek bajba az érintettek.

Az ezredes szerint a jogszabály világosan fogalmaz, vagyis felsorolja, hogy hol tilos a fürdőzés (például a hajóútvonalon, úszó létesítmények körzetében, hajóutat őrző bóják közelében, a városok belterületén lévő folyószakaszokon, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között). Kiemelte: a legbiztonságosabb a kijelölt részeken fürdőzni, azok határait táblákkal vagy bójákkal jelzik.

A sajtótájékoztatón kiosztott összegzés szerint a magyarországi folyók és jelentősebb vízfolyások együttes hossza 3200 kilométer, az állóvizek száma megközelíti a kétezret. Évente átlagosan 260-an fulladnak vízbe, többségük május 15-e és szeptember 15-e között. Az esetek legfőbb oka a tiltott helyen való fürdőzés, a szabályok megszegése és az időjárási viszonyok figyelmen kívül hagyása. Az áldozatok többsége harminc év feletti felnőtt, illetve férfi.

Tóth Zoltán kitért arra, hogy a hajósoknak az idén különös tekintettel kell lenniük a Margit híd és az M0-s hídjának felújítására, ezek miatt csak a kijelölt útvonalon közlekedhetnek. Kiemelte továbbá azt a jogszabályi változást, amelynek értelmében minden 16 éven alulinak kötelező mentőmellényt viselnie a csónakban, hajóban.

A vízi rendészetről azt közölte, hogy összesen mintegy 700 kilométernyi Duna-szakaszt felügyelnek 42 járművel és 198 munkatárssal. Mint mondta, nem szoktak nagyobb akciókat szervezni, hanem minden hétvégén fokozott ellenőrzést tartanak. Tavaly egyébként 68, az idén pedig eddig 28 hajóbaleset történt.

A hajókkal elkövetett bűncselekményekkel és ezen belül a drogkereskedelemmel kapcsolatban az ezredes azt mondta, hogy szinte lehetetlen például egy több tonna vasat szállító uszályon megtalálni a kábítószert, ezért inkább a kikötőkre koncentrálnak, ahol a ki- és a berakodás zajlik. Magyarország egyébként ebből a szempontból tranzit- és nem célország – fűzte hozzá Tóth Zoltán.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.