Matolcsy megnevezte a legfontosabb célt

Az Európai Unió nagy előrelépést tett a gazdaságirányítás, a gazdaságpolitikai koordináció területén a magyar elnökség alatt, amelynek legfontosabb célja eddig és ezután is az euró megvédése lesz – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken.

MNO
2011. 06. 10. 8:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai munkaadói szervezet, a BusinessEurope Elnökök Tanácsa budapesti ülésén a miniszter hangsúlyozta: a magyar elnökség során az Európai Unión belül a pénzügyi stabilitás és a gazdasági növekedés volt a két legfontosabb kérdés, és ezen keresztül az euró védelme.

Matolcsy György emlékeztetett: a magyar elnökség alatt indult útjára az európai szemeszter, amely alkalmas a tagállami pénzügy- és gazdaságpolitikák koordinálására. Fontos „projekt” továbbra is az Europaktum, vagyis a hat törvényjavaslatot, intézkedést tartalmazó gazdasági kormányzási csomag. A miniszter elmondta: bár a paktumról márciusban megállapodás született az Európai Tanács és az Európai Bizottság között, az Európai Parlament bevonásával további párbeszédre van szükség a gazdasági kormányzási csomag lezárásához.

A magyar elnökség szeretné elérni, hogy június végéig megállapodásra jusson az EP-vel a gazdasági koordinációt fokozó, az euró stabilitását növelő hat jogszabály témájában – jelezte Matolcsy György.

A BusinessEurope ülésén megvitatják a magyar elnökség idején elindított, gazdasági kormányzásra vonatkozó uniós kezdeményezéseket, valamint szó lesz az EU és Kína közötti kapcsolatok alakulásáról. A munkaadói szervezetek elnökei eszmét cserélnek az innovációs és kutatás-fejlesztési lehetőségekről is.

A résztvevők kora délután, sajtótájékoztatón számolnak be az elhangzottakról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.