Még mindig sok lengyel jár misére

Némileg csökkent, de európai összehasonlításban még mindig magas a vasárnapi miséken részt vevő hívők száma Lengyelországban – derült ki a legfrissebb felmérésből.

MNO
2011. 06. 08. 11:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyházi statisztikák szerint 2010-ben a katolikusok 41 százaléka látogatta a vasárnapi és ünnepi istentiszteleteket, valamivel kevesebben, mint egy évvel korábban (41,5 százalék). A rendszeres templomlátogatók aránya azonban az elmúlt 20 évben folyamatosan csökkent, mintegy 10 százalékkal. „Sajnos ez az irányzat tartós, a visszaesés szemmel látható” – mondta Witold Zdaniewicz professzor, a Katolikus Egyház Statisztikai Intézetének (ISKK) igazgatója a Gazeta Wyborcza című lap szerdai híradása szerint.

A 80-as években a rendszeres misehallgatók aránya 50 százalék körül mozgott, a 90-es években ez 46 százalékra mérséklődött, aztán folytatódott a visszaesés. Az okok között említik, hogy a vallásos emberek egyre inkább saját lelkiismeretük, semmint külső szabályok szerint élik meg hitüket, de szerepet játszik benne a falusi lakosság városokba áramlása is, ami nem tesz jót a rendszeres vallásgyakorlásnak. A további tényezők között említik a gyakoribb válásokat, az értékek és magatartások liberalizálódását, az erkölcsi elvekhez és normákhoz való igazodás gyengülését.

A vasárnapi szentáldozáshoz járuló hívek aránya ugyanebben az időszakban viszont a duplájára emelkedett, 8 százalékról több mint 16 százalékra: 2009-ben 16,7, 2010-ben 16,4 százalékot tett ki. Ezt a hívek tudatosságának növekedésével magyarázzák. Az egyes egyházmegyék között nagy a különbség a miselátogatók aránya között. Továbbra is a dél-lengyelországi területek a legvallásosabbak, közülük is a tarnówi egyházmegye emelkedik ki, ahol a rendszeres templomba járók aránya 71 százalék. Ez a szakemberek szerint többek között annak tudható be, hogy ott több a magángazdaság, stabilabbak és népesebbek a családok.

A nyugati és északi egyházmegyékben a legalacsonyabb a rendszeres misehallgatók aránya: a szczecin-kamienski egyházmegyében 25, a koszalini-kolobrzegiben pedig 27 százalék. A statisztikákból az is kitűnik, hogy a vallásgyakorló nők száma csaknem duplája a férfiakénak. Az ISKK mindamellett felhívta a figyelmet, hogy európai összehasonlításban Lengyelország még mindig „zöld sziget”, amit egy 2008-as európai felmérés is bizonyít: eszerint a lengyelek 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hetente legalább egyszer elmegy templomba.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.