Még nem a régi a turistaforgalom Észak-Afrikában

Nehezen áll helyre az észak-afrikai turistaforgalom az év eleji zavargások után; míg Egyiptomba nagyjából ugyanannyi magyar utas utazik, mint korábban ebben az időszakban, addig Tunézia esetében jóval nagyobb a visszaesés.

MNO
2011. 06. 15. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zám Tibor, a Best Reisen irodavezetője az MTI-nek azt mondta: Egyiptom valamivel jobb helyzetben van, mint Tunézia, mivel Egyiptom történeti emlékei és látnivalói miatt nehezen helyettesíthető más úti célokkal. Tunézia helyett azonban sokan választották például Bulgáriát. Hozzátette: az egyiptomi szállodai költségek ugyan 25-30 százalékkal csökkentek, ez azonban nem érvényesül maradéktalanul a csomagok áraiban a magas kerozinköltségek miatt, de az utak olcsóbbak az idei szezonban.

Zám Tibor szerint szeptember–novemberben az egyiptomi turistaforgalom újra szárnyalhat, akkor ugyanis nem nagyon lesz versenytársa az észak-afrikai országnak. Tunéziáról az irodavezető azt mondta: nehezebben indul a szezon, csak lassabban tud visszaállni az ilyenkor szokásos forgalom. A szakember úgy véli, a tunéziai turisztikai szakemberek kicsit talán későn kezdték az ország idegenforgalmi népszerűsítését. Jó árakkal, jó szolgáltatásokkal azonban lassan visszaállhat a megszokott forgalom – tette hozzá.

A Kartago Tours szerint jelenleg is elmarad az utasforgalom az elvárttól, attól, ami mind a magyar piacon jelen lévő utazásszervezőknek, mind a tunéziai, egyiptomi idegenforgalomnak kívánatos lenne. A Kartago Tours is folyamatosan hirdeti az akciókat, amelyek révén sokszor egy hazai wellnesshétvége árának megfelelő összegért be lehet fizetni ezeket az utazásokat. Az utazási iroda szerint a charterjáratok téli szüneteltetése okozott bevételkiesést az irodának, illetve az is, hogy kevesebb járatot indít szinte minden utazásszervező annál, mint amit eredetileg tervezett. „Ennek ellenére bizakodók vagyunk, látunk fellendülést a foglalásokat tekintve, különösképpen, hogy most kezdődik a nyári szünet, sok család most tervezi, szervezi a nyári pihenést” – fogalmaztak.

Az egyiptomi kormányellenes tüntetések január 25-én kezdődtek, 11 nappal azután, hogy a „jázminos forradalom” menekülésre kényszerítette Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnököt. A Külügyminisztérium január 31-én tette közzé, hogy az I-es, utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolta át Egyiptomot. Majd március 7-én azt közölte, hogy újra biztonságosnak tekinthető a szervezett tengerparti szállodai üdülés a Vörös-tenger vidékén. A charterjáratokat március végén indították újra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.