Megakadályozták a Facebookon szervezett ellenzéki tüntetést + Képek

A fehérorosz rendőrség szerda este megakadályozott egy ellenzéki tüntetést Minszk központjában, amelyet közösségi portálokon szerveztek egy nappal azután, hogy Aljakszandr Lukasenka elnök közölte: „lecsap” az ilyen rendezvényekre.

MNO
2011. 06. 16. 9:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerda esti békés gyűlésekre való meghívók az elmúlt két hétben jelentek meg a Facebookon és a Vkontaktye (Kapcsolatban) című orosz nyelvű fehéroroszországi közösségi portálon. Mintegy ezren gyűltek össze a főváros főterén, de a rohamrendőrség lezárta a teret. Senkit nem vettek őrizetbe, de a tüntetést sem tudták megtartani. Fehéroroszország több más városában is terveztek tüntetéseket tartani, így Bresztben és Homelben is.



Az országot 1994 óta vaskézzel irányító Lukasenka elnök kedden figyelmeztetett, hogy „lecsap” azokra az ellenzékiekre, akik a minden korábbinál súlyosabb gazdasági válság idején sztrájkokra és tüntetésekre szólítanak fel. A vezérelvű gazdaságpolitkájú volt szovjetköztársaság hatalmas kereskedelmi deficittől és devizahiánytól szenved, amelyek a nemzeti valuta, a fehérorosz rubel jelentős leértékelésére kényszerítették a hatóságokat, aminek következtében meglódult az infláció. A fehérorosz elnököt heves bírálatok érik – főként Nyugaton – az ellenzék elnyomása miatt, amely a 2010. decemberi elnökválasztás óta csak fokozódott. Az elnök szokása szerint a Nyugatot vádolja ellene irányuló összeesküvéssel, hangsúlyozva, hogy egyes ellenzékiek külföldre menekültek.




Fotók: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.