Megálljt parancsol a kormány a milliókba kerülő „vérturistáknak”

A kormány szigorítja a véradásról szóló rendeletet, hogy megakadályozza a véradáskor kérhető útiköltség-térítéssel kapcsolatos visszaéléseket.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/793617" target="_blank"><strong>• Kidolgozzák a béren kívüli juttatások új rendszerét</strong></a>

MNO
2011. 06. 28. 10:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány honlapjára kedden felkerült miniszteri rendelet szerint a véradók utazási költségei kifizetésének szabályozása túl általánosan megfogalmazott, továbbá a vérellátóknak jogszerűen nincs is lehetőségük arra, hogy „az utazásiköltség-számítás alapját képező helyszínek, távolságok valóságtartalmát” vizsgálják. Ennek következtében ez év április végéig az e célra rendelkezésre álló összeg időarányos részének többszörösét fizették már ki. „Amennyiben ez a tendencia nem változik, akkor az év végéig akár több száz milliós többletforrásigény léphet fel az Országos Vérellátó Szolgálat gazdálkodásában” – olvasható a rendelet indoklásában.

A szabályozás új elve szerint a donort kizárólag „az egységes országos donorregiszter alapján véradásra történő behívás esetén” illeti meg költségtérítés. Az új rendelkezés – azáltal, hogy szigorúbb feltételt szab a költségtérítés alkalmazására – a költségtérítéssel összefüggő indokolatlan költségek kifizetésének megakadályozását, a jóhiszemű joggyakorlással érintett donorok véradási hajlandóságának erősítését, továbbá az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) számára az adminisztrációs terhek növekedése nélkül a költségtérítés alapjául szolgáló feltételek pontos meghatározását segíti.

A rendelet szerint a szabályozásnak meg kell felelnie az Európa Tanács azon állásfoglalásának is, miszerint a véradás önkéntes és térítésmentes kell, hogy legyen, és ennek kapcsán a donornak legfeljebb az indokolt költségeit lehet megtéríteni. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Az Index.hu kedden közölt egyik írásában arról számolt be, hogy a tárca szerint „felütötte a fejét egy új jelenség: egyesek visszaélnek a véradáskor kérhető utazásiköltség-térítéssel”. A hírportálnak az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója, Miskovits Eszter elmondta: a korábbi években az utazásiköltség-térítésre kifizetett átlag országos szinten 8 millió forint körül volt, míg idén már az első három hónapban elérte a tavalyi éves kiadásokat. Az OVSZ főigazgatója szerint „az utóbbi hónapokban jelentkező és kiteljesedő jelenségről van szó”.

Közlése szerint „több ízben a véradó távoli városból ment véradásra, holott abban a városban is lett volna erre lehetősége, ahol az általunk ismert állandó, bejelentett lakcíme van”. Hangsúlyozta továbbá, hogy az OVSZ-nek minden olyan esetben is ki kell fizetnie az utazás költségeit, amikor a donor a véradásból kizárható, és ez számára is ismert tény, tehát valójában nem is sikerül a véradás. „A véradás térítésmentességének elsősorban biztonsági okai vannak, melyre az Európai Unió különösen nagy hangsúlyt fektet, így ennek megfelelően hazánkban sem fogadható el az, hogy egy személy más megélhetési forrása nem lévén a véradásból szerezzen jövedelmet” – fogalmazott az OVSZ főigazgatója.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.