Megbuktak a kommunisták a fővárosban

Roppant szoros küzdelmet követően a Nyugat-barát erők politikusa nyerte meg a chisinaui főpolgármester-választást a vasárnapi helyhatósági választáson. A kommunisták nemcsak a fővárosban szenvedtek vereséget, hanem a vidéki településeken is visszaszorultak, de ennek ellenére nem látszik a megoldás az alkotmányos válság feloldására.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/791472" target="_blank"><strong>• Kisöpörhetik a kommunistákat az ország fővárosából</strong></a>

Kovács András
2011. 06. 20. 15:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzó európai integrációt sürgető erők sikerével zárult a főpolgármester-választás második fordulója Moldovában. A szavazatok teljes feldolgozottságánál Dorin Chirtoaca, a Liberális Párt (PL) jelöltje, eddigi főpolgármester 50,6 százalékot kapott, míg Igor Dodon, a kommunista párt (PCRM) aspiránsa 49,4 százalékot. Az első fordulót követően még Dodon állt az élen, de a vasárnapi választáson már 4422 szavazattal kevesebbet kapott, mint legfőbb riválisa. Ez az eredmény egyelőre nem tekinthető véglegesnek, mivel még egyszer leellenőrzik a választási bizottságok jegyzőkönyveit.

A roppant szoros végeredményt a vesztes fél úgy kommentálta, hogy nem fogadja el azt, hogy legyőzték. Szerinte ez se nem győzelem, se nem vereség, mivel eddig nem akadt példa arra, hogy a PCRM ilyen jól szerepeljen a fővárosban. Dodon kijelentette, hogy egyelőre nem támadja meg az eredményt a bíróságon, de vizsgálják, hogy történtek-e visszaélések. A kommunisták helyzetét mindenképpen megkönnyíti, hogy a fővárosi tanácsban abszolút többséggel rendelkeznek.

Vidéken visszaestek a kommunisták

Chirtoaca győzelme mindenképpen erősítheti a kormánypártokat, azonban a mostani siker egyáltalán nem jelent garanciát arra, hogy megoldódik a két éve tartó alkotmányos válság. Moldovában 2009 óta nem sikerült a parlamentnek elnököt választania, amihez kétharmados többségre lenne szükség. Az elnökválasztási kudarcok miatt azóta már kétszer került sor előre hozott választásokra és könnyen elképzelhető, hogy ez idén sem lesz másképp. Természetesen a kommunistáknak a mostani önkormányzati választások után mérlegelniük kell, hogy inkább választják ismét az előre hozott választást azzal, hogy semmilyen megállapodást nem kötnek a kormánypártokkal. Döntésüket lényegesen megnehezíti, hogy a fővárosban és a nagyobb városokban előretörtek, de a választás teljes eredményét nézve több szegmensben is vereséget szenvedtek.

A kormánypártok számára egyáltalán nem biztos, hogy rossz húzás lenne, ha ismételten előre hozott választásra kerülne sor, mivel egy sikeres együttműködés esetén elképzelhető, hogy megszereznék a mandátumok háromötödét. Ami számukra mindenképpen a választások kellemetlen fejleménye volt, hogy a fővárosban lényegesen jobban szerepeltek a kommunisták, mint az várható lett volna. A voksoláson egyébként a legtöbb polgármesteri posztot a Liberális Demokrata Párt (LDPM) szerezte, ami világosan mutatja, hogy a PCRM vidéki fölénye már a múlté.

Az elnökválasztás fontosságáról beszélt Dumitru Diacov, a szintén kormánypárti Demokrata Párt (DP) tiszteletbeli elnöke is. Szerinte az országnak nincsen szüksége újabb választásokra, minél előbb tárgyalni kell az új elnök személyéről és meg kell róla állapodni. A volt pártelnök örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a DP megduplázta a képviselői helyeinek a számát és 230 polgármesteri címet szereztek.

(moldpress.md, monstersandcritics.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.