Megkezdődtek a levendulahetek

Gyógynövényházat és középkori minta alapján megtervezett gyógynövénykertet adtak át a pannonhalmi levendulahetek megnyitója alkalmából szerdán a Bencés Főapátság területén.<br /><br />

MNO
2011. 06. 22. 18:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bencés szerzetes közösség napjainkban folytatja a gyógynövényekhez kapcsolódó tevékenységet, amelynek évszázados hagyományai vannak a bencés rendben. Felelevenítik azokat az ismereteket, amelyeket egykori szerzetestudósok írásba foglaltak, s az ősi receptúrák alapján, ám 21. századi technológiai színvonalon készülnek a gyógynövényalapú termékek, köztük a levendulaolaj, a szappan és a levendulatea – mondta Hortobágyi Cirill perjel a megnyitón.

A gyógynövényházban teázót rendeztek be, ahol a vendégek megkóstolhatják az évszázados receptek alapján készített teákat, a levendulahetek idején pedig a különféle levendulaitalokat is. A teázóban kiállított régi receptkönyvek, gyógyító növények a monostori gyógynövény-kultúráról adnak áttekintést az érdeklődőknek. A gyógynövényház szomszédságában található a levendulalepárló látványműhely, ahol a levendulaolaj készítésének mikéntjét ismerhetik meg a monostor vendégei. Hortobágyi Cirill azt is elárulta, hogy a levendulának két fajtája van: a francia levendula gyógyító hatása intenzívebb egyebek között fejfájás ellen, molyüldözőnek viszont hatásosabb a később virágzó angol levendula.

A gyógynövényház közelében lévő levendulaültetvényen szerdán Várszegi Asztrik főapát és Borkai Zsolt győri polgármester kezdte meg a virágok betakarítását.

A három hétig tartó levendulaprogram során a Pannonhalmát felkereső vendégek ismerkedhetnek a levendulabetakarítással, az olajlepárlással, a Viator apátsági étteremben pedig levendulás ételeket és italokat kóstolhatnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.