Megműtötték az „utazó” császárpingvint

Új-Zéland legjobb sebésze műtötte meg azt a császárpingvint, amely tévedésből homokot evett, miután 3200 kilométeres úszás után partra totyogott a festői Peka Peka Beachen. <br /><br /> <a href="http://mno.hu/portal/792861"><strong>• Állatkórházba került az utazó császárpingvin</strong></a>

MNO
2011. 06. 27. 19:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világsajtóban csak a Happy Feet (Táncoló talpak) néven emlegetett császárpingvin a Déli-sarkról tévedt Új-Zélandra. Megjelenése nagy port vert fel, mert a szigetországban 1967 óta nem járt fajtársa.

Happy Feet otthoni szokásához híven havat keresett, hogy a hosszú út után csillapítsa szomját, a parton viszont csak homokot talált. Az állatorvosok a pingvint a wellingtoni állatkert kórházába szállították, ahová az ország legjobb specialistáját, az általában csak embereket operáló John Wyeth-t hívták segítségül. A sebész endoszkópos eljárással öblítette ki a pingvin emésztőrendszerét, amelyből a homok mellett számos ágacskát távolított el – mondta Kate Baker, az állatkert szóvivője.

A nagysikerű Táncoló talpak című rajzfilmről elnevezett állat a hétfői operációt jól viselte. Szerdán viszont még röntgennel is ellenőrzik, hogy a maradék homok természetes úton távozott-e a tengeri madár szervezetéből.

Happy Feet addig csak halpürét ehet, de már most látszik, hogy javul az állapota – magyarázta Baker.

Egyelőre még nem lehet megmondani, mi lesz a pingvin sorsa. Egy darabig biztos, hogy Új-Zélandon marad, mert a vadvédők szerint korai elengedésével félő, hogy fertőzéseket hurcolna be magával az elszigetelten élő sarkköri kolóniájára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.