Megnyerte a szavazást Berlusconi + Képek

Bizalmi szavazást nyert meg Silvio Berlusconi olasz kormányfő kedden a parlamentben, nem sokkal azután, hogy több választási és népszavazási vereséget is elszenvedett. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/790649" target="_blank"><strong>• Ezzel lejárt a „berlusconizmus” ideje?</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/790472" target="_blank"><strong>• Minden kérdésben Berlusconi ellen szavaztak a polgárok</strong></a>

MNO
2011. 06. 21. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök pártja 317:293 arányban győzött az alsóházban, de a szenátusban is hasonló szavazás vár a kormányra. A Berlusconi-kabinet 2008. májusi megalakulása óta ez a 44. bizalmi szavazás, amelyet megnyert. A kormányfő vezette jobboldalt a múlt hónapban a helyhatósági választásokon szorította vissza az ellenzék, a múlt héten pedig a lakosság népszavazáson utasította el több célkitűzését.


A szenátusban Berlusconi később elmondta első programbeszédét a kudarcok elszenvedése óta, illetve azóta, hogy a kormányában részt vevő Északi Liga igen határozott követeléseket szabott meg vele szemben a további együttműködéshez. A liga az adók mérséklését, a képviselők számának csökkentését, egyes minisztériumok északra való áthelyezését és a líbiai olasz beavatkozás befejezését követeli.


A politikus kedd este a szenátusban mondott beszédében leszögezte, hogy kormánya kitölti 2013 tavaszáig tartó hivatali idejét, mert a koalíció szerinte erős és egységes a közös értékeket illetően. „A Liga és a Szabadság Népe szövetsége az egyetlen politikai erő, amely képes biztosítani az ország kormányozhatóságát” – hangsúlyozta. A helyhatósági választások eredménye reagálást követel a kormánytól, de nem befolyásolhatja a hivatali idejét – tette hozzá az ellenzék gyakorta megismételt lemondási felszólításaira válaszolva.

Berlusconi arra is hivatkozott, hogy ebben a gazdasági válsághelyzetben az ő felelőssége a kormányzás fenntartása. „Az olaszok érdeke az, hogy ne lankadjon a törvényhozás, és a számlákat tartsák rendben” – mondta. Koalíciós társa, az Északi Liga követelésire válaszolva elvi egyetértését hangoztatta az alkotmányreformmal, és „az igazságos mértékű autonómiával”, de az nem jelentette be, hogy áthelyeznek az északi országrészbe négy minisztériumot.

Berlusconi ígéretet tett viszont a kormányzati költségek mérséklésére, és a külföldi katonai kontingens fokozatos csökkentésére. Hangsúlyozta, hogy Olaszország tartja magát pénzügyi kötelezettségeihez, amelyeket az Európai Unióval, a takarékoskodó olaszokkal és nemzetközi befektetőkkel szemben vállalt, és megígérte, hogy „az adóreform nem fog rést ütni a költségvetésen”.


Fotók:Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.