Megnyílnak a templomok kapui

Több budapesti templom is kinyitja kapuit szombat este, és éjfélig különleges műsorokkal várja a látogatókat.

MNO
2011. 06. 23. 20:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az este ízelítőt nyújt a szeptember 17. és 25. között ötödik alkalommal megrendezendő szakrális művészetek hete programsorozatához, amelynek keretében szeptember 17-én, szombaton újból megtartják a nyitott templomok éjszakáját – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata az MTI-vel.

A szombati rendezvényen bemutatják a Mátyás-templomot az érdeklődőknek, majd taize-i imaórát tartanak. A belvárosi ferences templomban Liszt-estet rendeznek zeneakadémiai hallgatók előadásában. A VIII. kerületi Szent József-templom előtti színpadon Szakcsi Lakatos Béla zongorázik, ezután pedig roma szentmisét mutat be Székely János püspök. Ugyanitt Bada Márta roma festőművésznő Krisztus szenvedéstörténete című képeit is bemutatják. A roma integráció ökumenikus vonatkozásai címmel kerekasztal-beszélgetés lesz Dúl Géza katolikus pap, Magyarné Balogh Erzsébet református lelkész és Szeverényi János evangélikus missziói lelkész részvételével.

A Szilágyi Dezső téri református templomban Márai temploma – vallomások a Füves könyvből címmel tart előadást az Evangélium Színház Buzogány Márta és Pelsőczy László közreműködésével. A Batthyány téri Szent Anna-templomban megnyílik a lorettói kápolna, és Názáret a Duna mentén címmel előadást tartanak, amelyet éjfél előtt taize-i énekesóra követ a templom ifjúsági együttesével.

A Németajkú Református Egyházközség Hold utcai templomában orgonajátékot és verseket hallgathatnak az ide látogatók. A fasori evangélikus templomban Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész kiállítása nyílik, Pál Diana orgonaművész koncertet ad, majd beszélgetés következik Korányi András evangélikus lelkésszel, a Magyarországi Evangélikus Egyház zsinatának elnökével a reformáció és a szabadság kapcsolatáról.

A XII. kerületi Szent Család-plébániatemplomban Mánfai Melinda művészettörténész hallgató mutatja be a szakrális épületet, és „imaórát tartanak a hazáért”. A városmajori Jézus szíve templomban Kalandozás a tükörben címmel Pilinszky-estet rendeznek. A Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templomban zenés irodalmi műsort tartanak családról, szeretetről, illetve a Szent Korona művészettörténeti értékeit is bemutatják. Az egyetemi templomról Ilkó Krisztina művészettörténész hallgató tájékoztatja az érdeklődőket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.