Megnyílt a párizsi légiszalon

Hétfőn 49. alkalommal nyílt meg a franciaországi Le Bourget-ban a világ hagyományosan legnagyobb nemzetközi légi és űrvására, népszerű nevén a párizsi légiszalon.

MNO
2011. 06. 20. 14:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei egyhetes seregszemlét – amelyen mintegy 2100 kiállító vesz részt – a gyártók optimizmusa jellemzi: a globális fellendülésben bízva ismét nagy megrendeléseket vár az ágazat. A légiszalonon először képviseltetik magukat a kínaiak, a vásár sztárja pedig minden bizonnyal a napenergiával működő Solar Impulse repülőgép lesz, amely a gyártók energiatakarékossági törekvését szimbolizálja.

Bioüzemanyag alkalmazásával ágazati becslések szerint évente több millió tonna szén-dioxid kibocsátása lenne megtakarítható. Mint a vásár első napján bejelentették, 60 darab A320-ra kapott megrendelést az Airbus az amerikai General Electric repülőgéplízing részlegétől, mintegy 5,5 milliárd dollár értékben.

A nagy rivális Boeing ugyanakkor a Qatar Airwaystől hat Boeing 777-es megrendelését jelentette be, 1,7 milliárd dolláros listaáron. A brazil Embraer – a világ jelenlegi harmadik repülőgépgyártója az Airbus és a Boeing után – összesen 39 rövid távolságra repülő gépre kapott megbízást: az úgynevezett E-osztályos géptípusok listaára ugyancsak 1,7 milliárd dollár.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.