Megostromolta a katonaság a börtönt, rengeteg halott

Több ezer venezuelai katona megostromolta helyi idő szerint pénteken azt a börtönt, ahol napok óta lázongtak a fegyencek egymást gyilkolva.

MNO
2011. 06. 18. 3:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Caracastól keletre fekvő Guarenas város börtöne elleni rohamban ötezer katona vett részt. Tizenkét óra alatt sikerült ellenőrzésük alá vonni a dühöngő rabok által uralt fegyintézetet. Eközben a katonáknak vízágyúkkal és könnygázzal kellett féken tartaniuk az intézet előtt összegyűlt, kétségbeesett rokonokat. A nagyszabású akció során egy katona életét vesztette, 16-an megsebesültek. Egy helyi lap úgy tudja, hogy az ostrom során 11 elítélt meghalt, és 26-an megsebesültek.

Az El Rodeo börtön rabjai a múlt vasárnap lázadtak fel, amikor a foglárok megpróbálták átfésülni a börtöncellákat fegyverek után kutatva. A rivális börtönbandák egymás torkának estek. Kilenc órán át folytatódott a tömegverekedés, előbukkantak lőfegyverek és szúróeszközök is, miközben a börtönőrök tétlenül nézték végig mindezt. Az erőszakcselekmények során 21 rab és egy látogató meghalt.

A venezuelai hatóságok nem titkolják, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben súlyos a helyzet, a börtönök túlzsúfoltak – a 750 fősre tervezett El Rodeóban ötezer rab van –, s titkos csatornákon, a korrupt börtönőrök segítségével az elítéltek fegyverekhez és robbanóanyaghoz jutnak. Az év első három hónapjában 124 haláleset történt a börtönökben.

Az El Rodeóban történtek után a venezuelai kormány bejelentette, hogy börtönügyi minisztériumot hoz létre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.