Megszelídült gyilkosok + Videó

Manapság a köztudatban – természetesen nem alaptalanul – az él, hogy a medúzák rettegett fenevadjai a tengereknek, csípésük meglehetősen fájdalmas, akár halálhoz is vezethet rövid időn belül. Ezt az álláspontot Sarosh Jacob filmes igyekezett cáfolni a közelmúltban, amikor kamerájával alámerült egy medúzáktól hemzsegő tóban és együtt úszkált a „kocsonyahalak” ezreivel.

Kollár Krisztián
2011. 06. 01. 4:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Palau Köztársaság a Karolina-szigetek legnyugatibb szirtcsoportján helyezkedik el. Az államot sok száz sziget alkotja, köztük az Eli Malk. Ezen a szigeten alakult ki mintegy 12 ezer évvel korábban, az óceán visszahúzódásakor az úgynevezett Medúza-tó (Ongeim’l Tketau), amely otthont ad az arany- és holdmedúzáknak (Aurelia aurita). Mivel ezeknek a kis áttetsző, kocsonyaszerű állatkáknak nemigen akad természetes ellensége, így mára igencsak elszaporodtak és hatalmas falkákban lakják a különleges tavat. Természetesen mindkét faj rendelkezik csalánsejtekkel (nematocytes), de az ezek okozta csípések távolról sem olyan veszélyesek, legfeljebb az ember érzékenyebb testrészein okozhatnak kellemetlenebb érzést.


A medúzák szoros szimbiózisban élnek a tóban található algákkal, amelyek úgynevezett zooxanthellaékkel, speciális fényérzékeny sejtekkel rendelkeznek. Sötétedés után a lények a fenékre süllyednek, hogy az algák kedvükre lakmározhassanak az ott található tápanyagokból. Nappal aztán fordul a kocka, a felszínre emelkednek a társas lények, ahol aztán a moszatok – fotoszintézis során – cukrot állítanak elő, amit pedig a medúzák fogyasztanak jóízűen.

Az idelátogatóknak légzőkészülékes merülésre nincs lehetőségük, mivel a tó mélyebben (16-18 méter) található tápanyagrétege nagy mennyiségben kénhidrogént tartalmaz. Ha ezt az orrfacsaró gázt felkavarnák, a felszínen elszabadulva az emberi szervezetre mérgezően hatna. A szabadtüdőzés, illetve úszkálás azonban engedélyezett, és – egyesek szerint – teljesen biztonságos.

(Forrás: wired.co.uk)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.