Megtiltják a macskák éjszakai portyázását

Sötétedéstől pirkadatig tartó kijárási tilalommal készülnek sújtani a macskákat az ausztráliai Sydney külvárosaiban, hogy az éjszaka portyázó cirmosok ne tizedeljék tovább az őshonos vadállatokat.

MNO
2011. 06. 09. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sydney egyik nyugati körzetéből indult kezdeményezés azután született meg, hogy a helyi polgármester-helyettes, Michele McKenzie fia kimentett egy közönséges rókakuzut (Trichosurus vulpecula) és annak kölykét egy macska karmai közül.

A Leichhardt nevű körzet rövidtávú tervei között szerepel egy gyűrűsfarkúerszényes-kolónia (Pseudocheirus peregrinus) újratelepítése, ám a közönséges rókakuzunál jóval kisebb testű állatok túlélési esélyei mindaddig alacsonyak, amíg a fára mászásban is jeleskedő macskák szabadon portyáznak éjszakánként. Csak a tavalyi évben nagyjából 564 gyűrűsfarkú erszényes elleni macskatámadást jelentettek a térségben, ezzel a vadvilág ellen irányuló macskatámadások legnagyobb hányadát produkálva – hangsúlyozta a WIRES elnevezésű vadvédelmi hivatal.

„Ezek az állatok már jóval előttünk itt éltek, ezért kötelességünk kordában tartani a háziállatainkat” – hangsúlyozta McKenzie. Mivel a kijárási tilalmat nem lehet szigorúan szabályozni, ezért a helyi kormány egy felvilágosító és tájékoztató programban készül felhívni a macskatulajdonosok figyelmét arra, hogy éjszaka, illetve napközben is fokozottan figyeljenek kedvenceikre, és két csengőt is akasszanak az apró négylábúak nyakörvére.

A kijárási tilalmat szorgalmazó javaslat Balmain, Rozelle, Lilyfield, Annandale és Leichhardt külvárosaira terjed ki. A WIRES adatai szerint az elmúlt öt év során összesen 16 775 alkalommal támadták rá különböző háziállatok az ausztrál őshonos vadállatokra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.