Megújul a középkori vár

Az Észak-magyarországi operatív program mintegy 300 millió forintos támogatása nyomán megújul a Heves megyei Kisnána középkori vára – tudatta kedden a település polgármestere.

MNO
2011. 06. 07. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 340 millió forint értékű fejlesztés révén vártörténeti kiállítást, multimédiás rendszert, bortrezort és egy borkóstolóra alkalmas helyet alakítanak ki az épületben, illetve egy mobil színpad és nézőtér beszerzése is a projekt része lesz – közölte Koncsos Ferenc polgármester. Mint elmondta: a 2010 tavaszán kezdődött rekonstrukció során felújították a várfalakat, a lakótornyot, újraburkolták az udvart, rendezvényteremmé alakítottak át egy gazdasági épületet, és megtörtént a vár területén található szlovák tájház rehabilitációja is.

A vendégek az október 15-i átadást követően 3D-s film segítségével ismerhetik meg a vár történetét, illetve felszerelnek öt, úgynevezett kronoszkópot is. Ezekbe a látcsőszerű szerkezetekbe betekintve a vendégek különböző korokban láthatják a XI. és a XV. század között épült várkastélyt – ismertette a polgármester.

Koncsos Ferenc ugyanakkor nehezményezte, hogy miközben az önkormányzati tulajdonú műemlék a nemzeti örökség része, az állam semmilyen formában nem járul hozzá a vár felújításához és fenntartásához.

A Mátra lábainál fekvő, ezerlelkes, részben szlovák ajkú község várát, amely a Kompolti család uradalmi birtokközpontja volt, 1543-ban foglalták el a törökök. Ezt követően átépítés nem történt, így máig megőrizte középkori jellegét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.