Megváltoztatták volna az al-Kaida nevét

Oszama bin Ladent aggasztotta az al-Kaidáról alkotott kép, s ezért azt fontolgatta, hogy megváltoztatja a terrorszervezet nevét, hogy vallási arculatot kölcsönözzön neki – közölte pénteken egy amerikai kormányilletékes.

MNO
2011. 06. 25. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt mondta, hogy Oszama bin Laden abbotábádi házában begyűjtött dokumentumok között találtak egy keltezés nélküli levelet, amelyben a terrorista vezér olyan neveket tanulmányozott, amelyek felválthatnák terrorszervezet jelenlegi nevét, hogy jobban tükrözze a dzsihádról, vagyis a „szent háborúról” alkotott képét. Ez amolyan márkanév-készítési gyakorlat volt a részéről – mondja a névtelenül nyilatkozó illetékes.

Az amerikai kommandósok által megölt bin Laden terrorhálózata eredetileg az Al-Kaida Al-Dzsihád (a szent háború alapja) nevet viseli, és ő azért nem volt vele elégedett, mert széles körben csak a név első részét használták. Az ő szemszögéből ezzel nevében fosztották meg szervezetét vallási jellegétől.

A szóban forgó levelet vélhetően az elmúlt két évben írhatta bin Laden, s nem tudni, hogy megkapták-e a címzettek. Bin Laden benne néhány új névre tesz javaslatot. Az egyik ilyen elnevezés a Monoteizmus és Szent Háború Csoportja volt, de felmerült benne az is, hogy A Kalifátus Helyreállításának Csoportjára változtassa a terrorszervezet nevét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.