Mi közlekedik majd a Vigadó tér és a budai Vár közt?

A budapesti turizmusfejlesztés érdekében szorosabb együttműködés kialakítására van szükség a turizmus szereplői és az önkormányzati cégek között, egyebek mellett ezt szolgálja az Első Budapestinfo Nap 2011 című konferencia, amelyet a főváros marketingszervezete rendezett kedden a Parlamentben – mondta Csomós Miklós oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes a konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 06. 07. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint elmondta, a Fővárosi Közgyűlés hivatalosan is megbízta a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központot (BTSZK) egy fővárosi, az önkormányzatok és a vállalkozások összefogásán alapuló turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezet létrehozásával. A Fővárosi Közgyűlés a TDM szervezet formájáról június 22-én dönt.

Csomós Miklós szavai szerint a TDM szervezet megalakulásával az Új Széchenyi-terv keretében támogatási forrásokhoz juthat a fővárosi turizmus. Kérdésre válaszolva azt mondta, ennek nagyságrendje mintegy 100 millió forint.

Molnár József, a BTSZK ügyvezető igazgatója a főváros turizmusát érintő attrakciókról szólva elmondta, hogy várhatóan még az idei évben megjelenik a Budapest Kártya legújabb változata, a kifejezetten konferenciavendégek számára készülő, az adott konferenciára, személyre szabott, kedvezményes feltételeket biztosító Rendezvény és Konferencia Kártya, mások mellett a Magyar Kongresszusi Irodával együttműködésben.

Az ügyvezető igazgató beszámolt arról, hogy elkészült egy új projektterv. Eszerint egy kötélpályás, üvegkabinos járművet alakítanának ki először a Vigadó tér és a budai Vár, később pedig a budai Vár, valamint a Citadella között.

Hozzátette, még az engedélyeztetési eljárás előtti állapotban van a projekt, ezt követően a kivitelezés 8 hónapot vesz igénybe. A beruházás értéke 6-8 milliárd forint körül van, amelyet magántőkéből finanszíroznak. Azzal számolnak, hogy évente 1 millió turista venné igénybe a járművet, a viteldíjat 5-6 euró körül számolják – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Kérdésre válaszolva Molnár József elmondta, hogy már az idén igyekeznek rendezni a turistabuszok parkolása körüli nehézségeket. Így a Hősök terén elkülönítenek a buszok számára egy részt, ahol le- és felszállhatnak a turisták, egy rövid időre szóló és egy hosszabb időre szóló parkolót is.

A konferencián átadják az egymilliomodik Budapest Kártyát és egy ajándékcsomagot a 2011. évi Bólyai-díjas Perczel András kutató-vegyész professzornak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.