Milliárdok burkolatokra

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. befejezte az országos szintű nagyfelületű útburkolat-javítások 2011-re tervezett első ütemét, és a napokban megkezdi a másodikat – közölte a társaság hétfőn.

MNO
2011. 06. 06. 15:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közút Zrt. a közbeszerzési felhíváson nyertes külső kivitelezők bevonásával végzett nagyfelületű burkolatjavítási munkákra eddig bruttó 10,8 milliárd forintot költött az Útpénztár idei tervében az első ütem kapcsán rendelkezésre álló forrásokból – ismerteti a cég közleménye. Ez 1,52 millió négyzetméternyi felületen mintegy 230 ezer tonna aszfalt bedolgozását jelentette, 415 kilométer hosszúságú útfelületen.

A második ütemben hét megyében nagyfelületű burkolatjavítást végeznek, 12 megyében pedig a 2010. évi rendkívüli időjárás (árvíz, belvíz stb.) okozta burkolatkárokat állítják helyre. A kivitelezést országszerte a napokban kezdik meg a közbeszerzési eljáráson pályázatot nyert cégek. A felújítások 132 ezer négyzetméternyi felületen 32,1 kilométernyi útszakaszt érintenek, a munkálatokat várhatóan július közepéig befejezik.

A felújításokra fordítható összeg a második ütemben 1,61 milliárd forint. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a kezelésében lévő 30 ezer kilométernyi országos közúthálózat fenntartási és üzemeltetési feladatait látja el 77 üzemmérnökségén keresztül. A társaság tevékenységi köre a burkolatfenntartáson felül kiterjed az országos közúthálózat üzemeltetési, fenntartási és karbantartási munkáira is (az utak burkolatán kívüli területének tisztítása, a forgalomra veszélyes növényzet eltávolítása, a vízelvezető rendszerek karbantartása, a koronaélen belüli, illetve a koronaélen kívüli területek kaszálása, a vegyszeres növényvédelem, az útellenőrzés, a forgalomtechnikai jelzések kihelyezése, az útburkolatjel festés, télen a hó eltakarítása, síkosságmentesítés).

A társaság a központi állami költségvetésben előre meghatározott keretösszeggel gazdálkodik az útüzemeltetési és -fenntartási feladatok ellátására. A teljes körű útfelújításokra a cég csak szakmai javaslatokat tesz, illetve projektgazda feladatokat lát el. Az állami útpénztári források gazdája a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, az európai uniós források felett pedig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség diszponál. Utóbbi esetben csak a kormányhatározati nevesítést követően, a rendelkezésre álló források függvényében valósulhatnak meg útfelújítások – ismerteti a közlemény.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.