Mindenki méltányos és arányos kártérítésre számíthat

Méltányos és arányos kárenyhítésre számíthatnak a gazdálkodók a németországi hasmenésjárvány miatt elszenvedett káraikért – közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/790889" target="_blank"><strong>• Hat év után újra összegyűjtik a magyar termékek legjavát</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/790827" target="_blank"><strong>• Már augusztusban érkezhet a segítség a magyar gazdák számára</strong></a>

MNO
2011. 06. 15. 14:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter emlékeztetett: kedden megerősítették azt a politikai döntést, amit az uniós agrárminiszteri tanácsülésen hoztak. Így az uniós zöldségtermelők kártalanítási összege 210 millió euróra emelkedett. Hozzátette: a károk felmérése most folyik, s a piaci átlagárhoz képest 50 százalékos kártérítésre számíthatnak a termelők. A piaci árnak a meghatározása uniós szinten történik, s ezt is most végzik.

A kárenyhítés a konkrét kár mértékétől függ, de az 50 százalékos arány mindenképpen biztató, mert a korábbi időszakban magasabb árak voltak, mint mostanában – fejtette ki. Ezért a kárenyhítés a termelők esetében, a mostani árakhoz viszonyítva, akár 50 százaléknál magasabb is lehet. A kárenyhítés tényleges mértékéről a miniszter ugyanakkor nem kívánt jóslásokba bocsátkozni. Arra hivatkozott, hogy nem szeretne ebben a témában konkrét adatok nélkül mondani semmit, mert korábban sok olyan gyors nyilatkozat volt, ami a későbbiekben problémát okozott. Hozzátette, a kárfelmérés végére pontosan lehet majd tudni, hogy a gazdálkodók mennyi pénzre számíthatnak.

A miniszter szerint így nemcsak a termelői értékesítő szervezetek tagjai, hanem a termelői szerveződéseken kívüli gazdálkodók is méltányos és arányos kárenyhítésre számíthatnak. A kárfelmérés befejezésének pontos időpontját Fazekas Sándor még nem tudta megmondani, mivel a károk felmérése, összesítése most is folyik. Aláhúzta, a szakemberek igyekeznek a kárfelméréssel mielőbb végezni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.