Mindennapos hackertámadások Brazília ellen

A mexikói elnök bocsánatot kért a drogháború vétlen áldozatainak hozzátartozóitól, de nem vonja vissza csapatait a szervezett bűnözés elleni harcból. A spanyol gazdasági sajtó arról írt, hogyan hatott a Moody's olasz bankokat sújtó leminősítése a madridi pénzügyi mutatókra. A brazil portálok vezető híre, hogy a hackerek már harmadik napja törnek fel brazil kormány- és állami weboldalakat.

2011. 06. 24. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mexikó – excelsior.com.mx, milenio.com, eluniversal.com.mx

Felipe Calderón nyilvánosan bocsánatot kért a drogháború vétlen áldozataitól, amiért nem tudta megakadályozni halálukat. Az államfő ezzel engedett a lakossági tiltakozó mozgalom vezetőjének, az író-újságíró, költő Javier Siciliának, aki márciusban egyetlen fiát veszítette el egy véres leszámolás során. Az elnök egyúttal leszögezte, azért már nem kérhet bocsánatot, hogy hadat üzent a szervezett bűnözésnek. Az államfő fogadta a 23 áldozat hozzátartozóit is a fővárosi Chapultepec palotában, azt mondta, legfeljebb azért tartja magát még felelősnek, hogy nem hamarabb vetette be a hadsereg csapatait a drogkartellek ellen. A hozzátartozók és az államfő folytatják az egyeztetéseket és újabb találkozóról állapodtak meg. A 2006 december elején – közvetlenül Calderón beiktatása után – megindított akciók óta már több mint 40 ezer áldozatot követeltek a kartellek és a hadsereg közötti összecsapások, illetve az egymással is vetélkedő drogbandák közötti leszámolások, de a halottak jelentős része vétlen civil.

Spanyolország – cincodias.com, expansion.com; Portugália – expresso.clix.pt

A madridi tőzsdén már nem a továbbra is megoldatlan görög válság, hanem az olasz bankok helyzetének megrendülése okozott kisebbfajta bedőlést – mondta Miguel Paz, az Unicorp Patrimonio elemzője. Ezért a pénteken „hullámvasútra szállt” madridi tőzsdén, az Ibex 35-ön, a részvények képtelenek újra elérni a lélektani határt jelentő tízezer pontot.

A londoni adatszolgáltató ügynökség, a CMA Datavision úgynevezett tízes államcsődlistáján is erősödött a spanyolok kilencedik helye, mert 22,81 százalékról 23,90 pontra nőtt a csődkockázat.

Brazília – folha.uol.com.br, estadao.com.br, correiobraziliense.com.br, oglobo.globo.com

A mérvadó brazil portálok tudatták, hogy legalább két csoport támadja és töri fel immár naponta a brazil kormány oldalait. A három kormányoldal, majd a szenátus honlapjának feltörése után egy új csoport tagjai a brazil földrajzi és statisztikai intézet (IBGE) oldalán hagytak üzenetet péntek hajnalban. A hackerek „Fail Shell FIREH4CK3R” aláírással zárták üzenetüket. Olyan nacionalistáknak vallják magukat, akik jobbá akarják tenni hazájukat a brazil lobogó címerében szereplő két vezérelv, a „Rend és Haladás” szellemében. Tegnap a LulkzSecBrazil csoport föltette a világhálóra Dilma Rousseff, a január elsején hivatalába beiktatott államfő, és Gilberto Kassab, Sao Paulo főpolgármesterének feltételezett személyes adatait is. Üzentek az eddig fontos célpontokat feltörő két nemzetközi hackercsoportnak, a Lulz Secnek és az Anonymousnak is, mondván, hogy „nincs semmi keresnivalójuk Brazíliában”. A Fail Shell az üzenet végén jelezte, hogy további akciókat hajt végre újabb célpontok ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.