Mindent elborít a víz + Videó

Hihetetlen természeti jelenségnek lehetnek tanúi azok, akik ellátogatnak a stájerországi Grüner Seehez, azaz a Zöld-tóhoz. Ausztria egyik legszebb túraútvonala évről évre egy 10 méter mély tóvá változik át az enyhébb idő beköszöntekor.

Kollár Krisztián
2011. 06. 22. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Keleti-Alpokban található Hochschwab-hegység lábánál fekvő Zöld-tó környékét túrázók százai keresik föl, elmenekülve a városok mindennapi forgatagából. A Graztól északnyugatra lévő hegység legmagasabb csúcsa, a Hochschwab 2276 méter magas, melyet nyáron is hó fed. A havasi rétek ölelésében, szép természeti környezetben megbújó kis tó környékét felkeresők jól karbantartott sétautakon járhatják be ezt az igazi alpesi kirándulóhelyet. Az ösvények gyakran kis hidakon át vezetnek el a barátságos pihenőhelyekig. Az őszi-téli-tavaszi időszakban az alig egy-két méter mélységű tó környéke egy „szokványos” parknak tűnik. Késő tavasszal, az enyhébb idő beköszöntekor bizarr természeti jelenség megy végbe e területen. A környék csúcsait borító hó és jég felolvad, és a tó területe jelentősen megnő, az egész völgyet ellepi, szinte „tengerré” változtatja.



A hóolvadáskor kialakuló, a helyenként tíz méter mély tavat számos búvár keresi fel a nyári időszakban. A hazai búvárok beszámolói alapján a kristálytiszta vízben kiváló a látótávolság, amely akár a 30-40 métert is elérheti. A tó vizének hőmérséklete a legmelegebb nyári napokon sem emelkedik 8-10 Celsius-foknál magasabbra. A merülések érdekessége, hogy a búvárok a virágokkal díszített zöld rétek, kiépített kavicsos sétautak, padok felett lebegve járhatják be a területet. A tó élővilágának legjellemzőbb képviselői a fürge pisztrángok, amelyek gyakorta felbukkannak a víz alá került bokrok lombos ágai között. A merülés érdekessége az is, hogy a búvárszabályok szerint az „magashegyinek” minősül, mivel a Zöld-tó 776 méter tengerszint feletti magasságban van. (A magashegyi, úgynevezett tengerszint feletti merülések 701 métertől kezdődnek és sajátos búvárszabályok szerint kell azokat végrehajtani.) A kristálytiszta víz, a különleges víz alatti környezet miatt érthető, hogy a Zöld-tó egyre kedveltebb merülőhellyé válik.

(Forrás: iowntheworld.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.