Mostanáig csak sejteni lehetett létezésüket

Öt kanadai fehérfarkaskölyök született a Nyíregyházi Állatparkban; a most hathetes kicsiket anyjuk eddig mindenki elől rejtegette, de a szerencsésebb látogatók már megpillanthatják őket kifutójukban.

MNO
2011. 06. 09. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hóvirág nevű, Nyíregyházán született nőstény 63 napi vemhesség után hozta világra öt kölykét – mondta Révészné Petró Zsuzsanna szóvivő csütörtökön. A kicsik létezését az első hetekben csak sejteni lehetett, mivel az anyaállat egy mély kotorékban hozta világra utódait. Árulkodó jel volt a tavalyi kölykök viselkedése is, mivel az addig barátságos állatok hirtelen területet – mint utólag kiderült, családot – védő farkasok lettek.

Az új jövevények eddig az anyjuk által ásott kotorékban éltek, de most már kimerészkednek a biztonságos rejtekhelyről. A szóvivő elmondta: a kicsik általában 45 napos korukig vesznek magukhoz anyatejet, majd fokozatosan szoknak át a szilárd táplálékra, amely a farkasok esetében elsősorban húst jelent. A tejtáplálás és a húsevés közötti átmeneti időszakban felöklendezett táplálékot is kapnak anyjuktól.

Az Észak-Amerika sarkkörön túli területein honos farkasfaj (Canis lupus arctos) a farkasok egyik legnagyobb testű alfaja. Tundrán él kisebb családi közösségekben, télen esetenként a családok nagyobb hordákba verődnek. Jellegzetességük az egész évben fehér bunda, amely a kifejlett egyedekre jellemző, a kölykök azonban az első vedlésig rejtőzködést segítő sötétszürke színűek.

A nyíregyházi kölykök csütörtökön estek át az első orvosi vizsgálatokon: ekkor kapták meg első oltásaikat, bőrük alá pedig azonosító chipet ültettek be. A kölykök még nem tartózkodnak kinn egész nap, így egy kis türelem szükséges ahhoz, hogy a látogatók megpillanthassák őket. Az elkövetkező hetekben azonban egyre több időt töltenek a kifutón, és már a nagyközönség is bepillantást nyerhet a farkascsalád mindennapjaiba.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.