Nagy előrelépésnek tartják a romastratégiát

Az Európai Parlament Állampolgári, Bel- és Igazságügyi, valamint Emberi Jogi Bizottságának együttes ülése a mai napon Thomas Hammarberget, az Európa Tanács emberi jogi biztosát látta vendégül. A biztos részletesen beszámolt hivatala 2010-es tevékenységéről, és Járóka Lívia fideszes EP-képviselő kérdésére nagy előrelépésnek nevezte a romák társadalmi befogadását célzó európai stratégia elfogadását – áll Járóka Lívia sajtóközleményében.

MNO
2011. 06. 09. 13:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thomas Hammarberg, az Európa Tanács emberi jogi biztosa – folytatódik a közlemény – az EP két szakbizottságának együttes ülésén ismertette hivatala tavalyi tevékenységét, és beszámolójában a guantánamói foglyok helyzete, a gyermekbántalmazások és a líbiai menekültek jövője mellett beszélt az európai romák jogairól és életkörülményeiről is. Hammarberg, aki éves jelentésében külön fejezetet szentelt a romák helyzetének, elmondta, hogy aggódva tapasztalja a romaellenesség terjedését, és a média szerepét hangsúlyozta az előítéletek leküzdésében.

Járóka Lívia, az európai romastratégia jelentéstevője reagálásában emlékeztetett, hogy a romaellenesség a felmérések szerint korábban is erős volt, és számos civil szervezet ez irányú tevékenysége semmilyen kézzelfogható javulást nem eredményezett e téren. A meghallgatáson a biztos nem bocsátkozott részletekbe a képviselőnek arra a kérdésére, hogy mely országokban látja hiányosnak az egyenlő bánásmódról szóló irányelv végrehajtását, viszont komoly előrelépésnek nevezte a romák társadalmi befogadását célzó uniós stratégia útnak indítását. Hammarberg beszámolójában kitért arra is, hogy hivatalának sikerült elérnie a két legrosszabb állapotban lévő koszovói cigánytelep bezárását, amit Járóka Lívia korábban több állásfoglalási indítványban is sürgetett – áll a sajtóközleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.