Nagyobb árvízvédelmi keret kellene Észak-Magyarországnak

A hárommilliárd forintos árvízvédelmi keretre 9,6 milliárd forintos igény érkezett be az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács (ÉMRFT) kiírására Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből – mondta Becsó Zsolt, a testület elnöke kedden.

MNO
2011. 06. 07. 12:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Becsó Zsolt egy más témában tartott salgótarjáni sajtótájékozón közölte: a három megyéből 93 pályázatot adtak be, a pályázók összesen 9 milliárd 669 millió forintnyi támogatást igényeltek. A kiírásra 67-en jelentkeztek Borsodból, 12-en Hevesből és 14-en Nógrádból.

A március végén zárult pályázatban 40 igénylőt elutasítottak. A hiánypótlások után 53 projekt maradt 5 milliárd 671 millió forintos összeggel, vagyis még a befogadott pályázatok igénye is majdnem kétszerese a rendelkezésre álló pénznek – tette hozzá.

Az elnök elmondta: az ÉMRFT második körben a helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek fejlesztésére írt ki pályázatot, 3 milliárd 100 millió forintos kerettel. Mivel a két pályázat között átfedések vannak, várható, hogy erre is tízmilliárdos nagyságrendben érkeznek majd be pályázatok – mondta.

Az új kiírásban annyi változás van az árvízvédelmi pályázathoz képest, hogy lehetőség nyílik belterületi csapadékvíz-elvezető rendszerek kiépítésére is, és záportározók, új árvízi tározók építése esetén a támogatás felső határa már nem 250, hanem 500 millió forint.

Becsó Zsolt úgy fogalmazott: a pályázatok nagy része árvízi védekezéshez kapcsolódik, és szinte mindegyik igény jogos, így nincsenek egyszerű helyzetben a döntéshozók. Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt négy évben „hatalmas és indokolatlan” aránytalanságok alakultak ki régión belül az árvízvédelmi, belterületi csapadékvíz-elvezetés, tározóépítés támogatásaiban. Közölte: ebben az időszakban közel 17 milliárd forintos támogatást ítélt meg a korábbi testület, ebből Borsod megye 10, Heves megye 6, Nógrád megye 1 milliárd forintot kapott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.