„Napelemes” vonat közlekedik Hollandiában

Európa első napelemekkel fedett vasúti szakasza nyílt meg a belgiumi Antwerpen térségében a Párizs és Amszterdam közötti gyorsvasút részeként.

MNO
2011. 06. 07. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az autópálya mellett futó, majd a városon is áthaladó sínek fölé 3,6 kilométeres hosszban alagutat építettek, majd ennek tetejét 50 ezer négyzetméteres – nyolc futballpályának megfelelő – területen 16 ezer napelemmel fedték be. Az ezen a szakaszon áthaladó vonatokat így a napenergia hajtja, amelyből az elemek évente 3300 megawattórát termelnek. Ez csaknem ezer család éves energiafogyasztásának felel meg.

Az első „zöldvonat” hétfőn hagyta el Antwerpent a holland határ felé robogva. Szokás szerint ingázókkal és diákokkal volt tele, ezúttal azonban már körülbelül tizenkét kilométeren át a napelemekből nyert energiát használta fel. A megtermelt áramot a vonatok meghajtása mellett a pálya jelzőberendezéseire, világításra és a vonaton található konnektorok ellátására is fordítják, a fennmaradó részt pedig az antwerpeni hálózatra kötik.

A helyben előállított napenergia előnye, hogy az áramot nem kell szállítani, ami költségmegtakarítást jelent, és áramveszteség sem keletkezik. A beruházás 15,6 millió euróba (4,1 milliárd forint) került.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.