Negatívból stabilra: javítottak a magyar bankok kilátásain

Magyar, illetve magyar érdekeltségű bankok besorolási kilátásait javította kedden a Fitch Ratings annak nyomán, hogy előző nap a magyar szuverén adósosztályzat kilátását is a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról stabilra változtatta. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/789093" target="_blank"><strong>• Indokolt volt a Fitch változtatása </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/789065" target="_blank"><strong>• Bizalmat szavazott Magyarországnak a Fitch Ratings</strong></a>

MNO
2011. 06. 07. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb európai hitelminősítő kedden Londonban közölte, hogy a CIB Bank Zrt., valamint a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) Zrt. kilátását negatívról stabilra javította, egyben megerősítette „A mínusz” szintű hosszú távú besorolásaikat. A Fitch megerősítette az OTP Bank 3-as szintű támogatás besorolását, és negatívról stabilra javította az OTP oroszországi leánybankjára érvényben tartott, „BB” szintű hosszú távú osztályzatát.

A hitelminősítő kedden jelentette be Londonban a magyar osztályzati kilátások stabilizálását, a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolva a lépést. A Fitch Ratings egyben megerősítette a hosszú futamidejű szuverén magyar deviza- és forintadósság „BBB mínusz”, illetve „BBB” osztályzatait, a rövid lejáratú adósságok „F3”-as besorolását, valamint a kereskedelmi adósokra külön megállapított, „A mínusz” szintű osztályzati országplafont.

A bankok keddi kilátásjavításához fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte, hogy a CIB és K&H besorolása a két bank anyavállalatától – az olasz Intesa Sanpaolo, illetve a belga KBC Bank részéről – szükség esetén várható támogatás „rendkívül magas” valószínűségét tükrözi.

A Fitch szerint „rendkívül nagy” a magyar hatóságok készsége is arra, hogy támogatást nyújtsanak az OTP-nek, tekintettel az OTP fontosságára a magyar bankrendszeren belül, és domináns részesedésére a lakossági betétállományból. Az OTP támogatási besorolása azonban csak mérsékelt támogatási valószínűséget jelez a támogatásnyújtási képességgel kapcsolatos bizonytalanságok miatt – áll a Fitch keddi elemzésében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.