Négy körzeti hivatal szűnhet meg

Négy körzeti hivatal – a szenci, a bazini, a párkányi és a Kassa-vidéki – megszüntetését tervezi a szlovák belügyminisztérium. Ha elfogadják a tárca elképzelését, akkor néhány településről akár 80 kilométert kell majd utazni az ügyintézés miatt – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden.

MNO
2011. 06. 21. 8:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újság szerint a belügyminisztérium tervezete jelenleg tárcaközi egyeztetésen van. Natália Hattalová, a minisztérium sajtóosztályának munkatársa az Új Szónak elmondta: a tervezet kidolgozásánál a régióbeli munkanélküliség nagysága és a földrajzi távolság volt a legfontosabb kritérium. Szerinte csak ott szüntethetnének meg hivatalt, ahol alacsonyabb a munkanélküliség és nem kellene túl sokat utazni a másik körzeti hivatalba.

Azonban pontosan ezzel a filozófiával lenne ellentétes a Párkányi Körzeti Hivatal megszüntetése: a járáson belül ebben a térségben a legnagyobb a munkanélküliség, és például Kiskesziről vagy Ipolyszalkáról közel 80 kilométert kellene utazni Érsekújvárba. Ellenben a Kassa-vidéki Körzeti Hivatal Kassán működik, így bezárása nem okoz különösebb bonyodalmat.

Miután a probléma a magyarok lakta vidékeket is érinti, a párkányi hivatal bezárása sem a Magyar Koalíció Pártjának (MKP), sem a Híd magyar–szlovák kormánypártnak nem tetszik. Az MKP jelezte: aláírásgyűjtést indít a párkányi hivatal bezárása ellen. A Híd viszont azt állítja, nincs ok pánikra. „A Híd mint kormánypárt mindent elkövet a hivatal bezárása ellen. Ha csökkenteni akarják a hivatalok számát, tegyék ott, ahol ez tényleg indokolt. Ragaszkodni fogunk hozzá, hogy objektív adatokból induljanak ki” – jelentette ki Simon Zsolt, a Híd alelnöke.

Az ügyet a koalíciós tanács és a kormány elé viszi a párt. A belügy szerint Párkányban az Érsekújvári Körzeti Hivatal kihelyezett irodája működhetne, de más megoldás is lehetséges. „A tervezet még csak tárcaközi egyeztetésen van, végleges formájáról tárgyalni fogunk” – mondta a lapnak Hattalová.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.