Négytonnás kincsleletre bukkantak

Kétszázezer darab ókori pénzérmét tártak fel a kelet-kínai Szucsouban, a kincslelet összsúlya eléri a négy tonnát.

MNO
2011. 06. 08. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzérmék valószínűleg az Északi Szung-dinasztia korából származnak. A kincsleletre építőipari munkások bukkantak, akik értesítették a régészeket. Az archeológusok feltételezése szerint a pénzt egy vagyonos család rejthette el a prosperáló térségben kirobbant háború során.

A Szung-dinasztia Kr. u. 960 és 1279 között uralkodott Kínában. Kora nagyarányú gazdasági fellendülését hozta magával Kínában, ahol a világon elsőként bocsátottak ki papírpénzt, felállították az első kínai állandó hadiflottát, először alkalmazták a puskaport katonai célokra, és megalkották az iránytűt az északi irány meghatározására. A korszak két szakaszra oszlik: az Északi Szung (Kr. u. 960–1127), valamint a Déli Szung (1127–1279) időszakára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.