Nem adják ki Battistit

Elutasította a brazil legfelső bíróság, hogy a dél-amerikai ország kiadja Olaszországnak Césare Battistit, aki egy olasz szélsőbaloldali fegyveres szervezet tagjaként több mint három évtizeddel ezelőtt négy gyilkosságot követett el.

MNO
2011. 06. 09. 7:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A taláros testület szerda este határozott erről, megerősítve Luiz Inácio Lula da Silva akkori brazil elnök tavaly év végi döntését. A brazil legfelső bíróság Battisti szabadlábra helyezéséről is rendelkezett. A jelenleg 56 éves Battistit, aki tagadja az ellene felhozott vádakat, Olaszországban 1993-ban távollétében életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték.

Battisti sokáig Franciaországban élt száműzetésben, ahol politikai menedékjogot kapott, majd 2004-ben, amikor a francia állam ezt megvonni készült tőle, eltűnt az országból. Végül 2007-ben Rio de Janeiróban került rendőrkézre, s azóta egy brazil börtönben ült.

A dél-amerikai ország kormánya „politikai menekültstátust” adott neki, a legfelső bíróság 2008-ban viszont megszüntette azt, lehetővé téve Battisti kiadását Olaszországnak; a testület a végső döntést azonban az államfőre bízta. Lula az utolsó pillanatig kivárt az ügyben, és csak hivatali idejének utolsó napján, múlt év december 31-én jelentette be, hogy – dacolva a bíróság álláspontjával – nem adja ki Rómának Battistit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.