Nem csak a lakáshiteleseké a mentőcsomag

Nemcsak a lakáshiteleseken kíván segíteni az <a href="http://mno.hu/portal/787424"><strong>Otthonteremtési akcióterv</strong></a>, hanem minden olyan adóson, aki az otthonát ajánlotta fel fedezetként a kölcsönért. A szabad felhasználású jelzáloghitelt felvevők szintén kérhetik az árfolyamuk rögzítését, és ők is maradhatnak bérlőként a lakásukban, ha az eszközkezelőhöz kerül az ingatlan.

Magyar Nemzet
2011. 06. 01. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak a lakáshitelesek kérhetik a devizahitelük árfolyamának rögzítését. A szabad felhasználású kölcsönt felvett adósok is élhetnek ezzel a lehetőséggel, amennyiben ingatlant ajánlottak fel fedezetként – mondta tegnap lapunknak Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke. Mint ismeretes, a kormány a svájci frank árfolyamát 180, az euróét pedig 250 forinton rögzítené az adósok számára. A szabad felhasználású jelzáloghitelekre az Otthonteremtési akcióterv minden más lehetősége is vonatkozik, tehát a Nemzeti Eszközkezelő Társaság az ő ingatlanjaikat is megvásárolja, ha nem tudnak fizetni, ők is kaphatnak kamattámogatást, ha kisebb lakásba költöznének a terheik csökkentése céljából, és az árverezési kvóták is érvényesek rájuk.

Gyuris Dániel közölte: az árfolyamfixálást a tervek szerint az év végéig kérhetik az adósok, de elképzelhető, hogy az új szabályozás elkészülte után 2012-re is kiterjesztik ezt a lehetőséget. A szakember emellett arra figyelmeztetett, hogy az ügyfeleknek alaposan meg kell gondolniuk, hogy részt kívánnak-e venni az árfolyamrögzítő programban, mert csak a bankjuk által jóváhagyott szerződésmódosítással tudnak kilépni belőle a program lejárta előtt. A lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint már csak azért is fontos a szabad felhasználású jelzáloghitelek bevonása a könnyítést igénylők körébe, mert sokan építkezésre, lakásfelújításra költötték a felvett összeget, vagyis a lakáskörülményeik javítását tartották szem előtt, amikor adósságba verték magukat – írja a szerdai Magyar Nemzet, melyből további részleteket is megtudhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.