Nem csökken a Romániában élő magyarság számaránya

Az elmúlt évek mérései azt igazolják, hogy a romániai magyar nők gyermekvállalási hajlandósága magasabb, mint a román nemzetiségű nőké, a kivándorlás mértéke pedig a románok körében évek óta nagyobb, mint a magyaroknál – fejtette ki szerdán Székely István politológus az Erdélyi Magyar Televízióban (ETV).

MNO
2011. 06. 08. 17:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) társadalomszervezésért felelős főtitkárhelyettese a Többszemközt című műsorban beszélt az erdélyi magyarság demográfiai folyamatairól. Szerinte az említett két tényező minden valószínűség szerint ellensúlyozni képes az asszimilációs folyamatokat. Ezért a közelgő romániai népszámlálás várható eredményei azt mutatják majd, hogy a magyarság számaránya nem csökkent a román többségi nemzetéhez képest – vélte a politológus. Székely István elmondta: a népességet vizsgáló felmérések már évek óta azt mutatják, hogy az erdélyi magyarok demográfiai tendenciái általánosságban pozitívak, szemben a román nemzetiségűek negatív mutatóival.

A szakember rámutatott: a 2007-es európai uniós csatlakozást követően megugrott a romániaiak külföldi munkavállalása, ebben a folyamatban azonban a magyarok kevésbé vettek részt. Mindez arra enged következtetni, hogy – bár abszolút számokban lesz csökkenés – az erdélyi magyar közösség az országon belül tartani tudja eddigi számarányát. De csak abban az esetben, ha a népszámlálás korrekt módon zajlik – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.