Nem finanszíroz tovább a bankrendszer

Befagyasztotta, felfüggesztette, fogalmazás dolga, mindenesetre nem finanszírozza tovább az önkormányzatok kötvénykibocsátását a bankrendszer. Fejlesztései, működése életben maradása érdekében a drágább hitelhez folyamodik a megye.

MNO
2011. 06. 25. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári szünet előtti utolsó soros ülésén több mint húsz előterjesztést tűzött napirendre a somogyi közgyűlés pénteken. Ezek között a működést érintette a hitelfelvétel. Korábban 1,2 milliárd forintos további kötvénykibocsátásról döntöttek az eddigi mintegy 10 milliárdnyi adósságcsomagot bővítve, fél év alatt 6-7 pénzintézettel tárgyaltak. Ez alatt híre ment, hogy a kormány ősszel gyökeresen átalakítja az önkormányzati szektor feladat- és hatáskörét, finanszírozását. A bankok erre leállították a kötvénykibocsátást, nyilván kivárnak, ami nem csoda: a szektorba eddig 1300 milliárd fölötti hitelt helyeztek és kötvényt bocsátottak ki.

A megye úgy döntött, uniós projektjeinek saját erejére, a kórház beruházásához vállalt saját erőre és a régi vármegyeházára költözés feladataira összesen 880 milliós hitelt vesz föl közbeszerzéssel, két év futam- és egy év türelmi idővel. A gyors visszafizetést a reorganizációs folyamat hozadékaiból és a saját bevételekből remélik. Az összes megyét átvizsgáló Állami Számvevőszék azt találta Somogyban, hogy csaknem 1,7 milliárdos többletbevételt értek azt elmúlt időszak ésszerűsítő döntései.

Ezzel Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP) elnök büszkélkedett az idei költségvetés módosításakor. A költségvetést ugyanis pénteken több okból módosítani kellett. A saját bevételek elmaradása, a központi források elégtelensége és a hitelfelvételi korlátok miatt a megyének folyamatosak a likviditási gondjai. Az illetékbevételek időarányosan 307 millió forinttal maradtak el a tervezettől és az ingatlanértékesítési bevételek sem teljesültek, olvasható az előterjesztésben.

Mindezek miatt az önként vállalt feladatok körét 48 millió forinttal vágták vissza. A bérek kifizetésére és a kötelező feladataira koncentrál a jövőben a megye, magyarázta Gelencsér Attila, és hozzátette: a civil szektor nem marad forrás nélkül. Országosan és a regionálisan milliárdos alapok, a Leadernél százmilliók várnak a pályázókra, mondta.

(sonline.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.