Nem látják szívesen a békefenntartókat

A szudáni kormány arra kérte az ENSZ-t, hogy vonja ki békefenntartóit az országból, legalábbis annak északi részéből, miután július 9-én Dél-Szudán elnyeri függetlenségét.

MNO
2011. 06. 01. 6:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kartúmi kormány Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak küldött levelét Alain Le Roy, a világszervezet békemisszióival foglalkozó részlegének a vezetője kedden ismertette a Biztonsági Tanáccsal. Le Roy szerint a levélben a kartúmi kormány egyértelműen kijelentette, hogy a szudániak nem akarják, hogy az ENSZ kéksapkásai július 9. után az afrikai országban maradjanak.

Az ENSZ 2005 márciusában küldött 10 ezer katonát és ezer polgári alkalmazottat Szudánba, miután a muzulmánok lakta északi és a keresztény többségű déli országrész békeszerződéssel zárta le két évtizedes polgárháborúját. A hamarosan függetlenné váló Dél-Szudán viszont nemcsak hogy továbbra is igényt tart a békefenntartók jelenlétére, hanem az ENSZ-kontingens létszámának a növelését is kéri.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.