Nem lustálkodtak a megfigyelők

Öt madárfaj több mint 125 ezer egyedét figyelték meg az európai gyerekek a BirdLife International által szervezett Tavaszi madárles (Spring Alive) akcióban az idén. <br /><br />

MNO
2011. 06. 27. 13:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb megfigyelés Oroszországból és Olaszországból érkezett, Magyarország a 23. helyen végzett 113 hazatérő madár regisztrálásával. A legnagyobb számban füstifecske-megfigyeléseiket töltötték fel a résztvevők a Spring Alive honlapjára, második helyen a sarlósfecske, harmadikon a kakukk, negyediken a fehér gólya végzett. Az idén új belépőként a gyurgyalag is versenybe szállt, de sereghajtóként végzett 3 százalékkal – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hétfőn az MTI-vel.

Az immár hatodik alkalommal megrendezett akció sikerrel irányítja rá a figyelmet a klímaváltozásra, amely a madarak szokatlan viselkedésmintáin keresztül is érezteti hatását. A madarak megfigyelésével és az adatok gyűjtésével a résztvevők bekapcsolódhattak egy összeurópai monitoringvizsgálatba. A program európai részének zárultával a megfigyelések nem érnek véget: szeptembertől a Dél-Afrikába elvonuló madarakról kaphatnak képet a szakemberek, amint az ottani gyerekek regisztrálják a telelőhelyeikre érkező madarakat. Így nyomon követhető a madarak teljes migrációs ciklusa az afrikai és az európai kontinens között.

A résztvevők 2010-ben 103 582 megfigyelést regisztráltak Európa-szerte. A programba az elmúlt években 38 európai ország kapcsolódott be, az idén már az afrikai kontinensről is érkeznek majd migrációs adatok.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.