Nem növeli a hiányt a Mol-vásárlás

A Mol megvásárlására fordított 500 milliárd forint nem növeli a költségvetés uniós módszertan szerint számított, ESA-hiányát – erősítette meg a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának ülésén Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

MNO
2011. 06. 28. 10:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ülésen szóba került Dancsó József (Fidesz) költségvetéshez benyújtott módosító javaslata is, amely egységesíti a Mol-részvények vásárlása miatti és a stabilitási tartalékkal összefüggő múlt heti módosítókat. Ellenzéki bizottsági tagok megkérdőjelezték, hogy Dancsó József képviselő adhatott-e be olyan módosító javaslatot, amely a költségvetés főösszegét érinti. A helyettes államtitkár azonban kifejtette, hogy a házszabály csak a költségvetés, a pótköltségvetés és a zárszámadás elfogadására állapít meg speciális szabályokat, a költségvetés módosítására nem.

Nyikos László (Jobbik) bizottsági elnök azt javasolta, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) költségvetési befizetése – a kormány által a törvényjavaslatban meghatározott – 2,5 milliárd forint helyett 3,5 milliárd forint legyen, a bizottság azonban elutasította a javaslatot.

A népegészségügyi termékadó (hamburger- vagy chipsadó) törvényhez begyújtott 28 képviselői módosító javaslat közül csak technikai jellegűeket fogadott el a bizottság. Így elutasította Bödecs Barna (Jobbik) indítványát, hogy a gyümölcsszörpök (sűrítmények) kerüljenek ki ebből az adózott körből, amit az ellenzéki képviselő a hazai termelők támogatásának szükségességével indokolt.

A bizottság azt a szocialista javaslatot sem támogatta, hogy a népegészségügyi termékadóból befolyó pénzt kizárólag az egészségügyi dolgozók bérkompenzációjára és az ellátórendszer fejlesztésére lehessen fordítani. A bizottság sem az adóztatni kívánt termékkörre, sem az adó mértékére vonatkozó módosítókat nem támogatta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.