New Yorkban több arany van az utcán, mint Londonban

Londonban nemigen akad arany és drágakő az utcán úgy, mint New Yorkban, ahol egy férfi négykézláb mászva a járdán két hét alatt 200 ezer forintnyi ékszert gyűjtött be.

MNO
2011. 06. 28. 6:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ő példája adta az ötletet a The Daily Telegraph című brit lap két munkatársának, hogy „vájkáljanak” a brit főváros ékszerboltokban leggazdagabb utcáinak járdakövei között, így a Hatton Gardenen. A hosszas fáradozás azonban messze nem volt kifizetődő, lényegében semennyi aranyat nem sikerült kimosni a járdarésekből kikotort „piszokhabarcsból”, pedig profi aranymosó segítségét is igénybe vette a két újságíró. A zsákmányolt talajszerűség csupán hajban, rágógumiban és mohában volt gazdag, legfeljebb 1 századgramm aranyat fialt. A New York-i ember ugyanannyi „kotorékból-kaparékból” 28 grammnyit szitált ki.

A lap munkatársai konzultáltak is Raffi Stepaniannal, a New York-i „ékszerhulladék-vadásszal” fiaskójukról. Stepanian szerint a viszonylag új kövezés alatt rejtőzhet az arany, de az is lehet, hogy a londoni ékszerészek körültekintőbbek. Ebben lehet valami, mert az aranyművesek különleges kötényt viselnek, hogy ne vesszen kárba szemernyi sem a nemesfémből, műszak végén ruhájukat alaposan átnézik, és még a kézmosásukhoz használt vizet is külön tartályba gyűjtik, hogy visszanyerjék belőle az aranyszemcséket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.