Nyugaton sem csukhatják be a szemüket

Előnyös, ha van szenzációja egy ügynek, és bár a roma keretstratégia esetében ezek jobbára negatívak voltak, mindenképpen segítettek abban, hogy az uniós tagállamok „ne söpörhessék le” az ügyet – mondta Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten.

MNO
2011. 06. 23. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nézőpont Intézet által a magyar EU-elnökségről szervezett beszélgetésen az államtitkár kijelentette, a nyugati tagállamok vezetői „nem csukhatják be a szemüket”, ha nem akarják, hogy a romák Közép-Kelet-Európából nyugatra menjenek, itt kell olyan helyzetet teremteni, amely a maradásra ösztönzi őket. Ezért összeurópai probléma a romák helyzete – mutatott rá.

Kifejtette: néhány tagállam, amelyben nem él jelentős számú roma, úgy látta, elegendő lett volna azoknak az országoknak összefogniuk, amelyeket érint ez a probléma, és nem volt szükség európai együttműködésre. Ez az álláspont azért is elfogadhatatlan, mert az EU bővítésének fő iránya a Nyugat-Balkán, ahol ugyancsak nagy számban élnek romák.

Az unióban volt súlya a témának, sokat foglalkoztak vele az elmúlt fél évben – tette hozzá. Mint mondta, Járóka Lívia (Fidesz), az Európai Parlament néppárti képviselője évek óta dolgozik azért, hogy a tagállamok foglalkozzanak az üggyel, de eddig egyikük sem merte felvállalni. A magyar elnökség vállalta, hogy „kiteszi a szennyest az ablakba” – emelte ki. Közölte: az országban még nincs megoldva a romák helyzete, de az elmúlt időben komoly eredményeket értek el.

Az államtitkár Európában egyedülállónak nevezte a kormány és az Országos Roma Önkormányzat között nemrégiben létrejött keretmegállapodást és a magyarországi kisebbségi önkormányzati rendszert.

A mélyszegénységben élők támogatása nem lehet „színvak” – hangoztatta. Mint vélekedett, másfajta megközelítésre van szükség egy olyan családban, ahol az apa néhány éve elveszítette a munkáját, és azóta is folyamatosan új állást keres, illetve egy olyan családban, ahol a gyermek nem látott olyat, hogy egy rokona reggel munkába indulna. Az utóbbi helyzet főleg a romák körében fordul elő – jegyezte meg.

Úgy látja, a romák problémáját Európában leginkább a volt szocialista blokk országainak uniós csatlakozása hozta elő, mert ezekben az országokban jelentős számú roma él. A romák lettek a legnagyobb kisebbség Európában – fűzte hozzá. Balog Zoltán szerint ezek az országok megörökölték a kommunista rezsim „összes nyomorúságát”, és a romák gondjainak nagy része is ebből fakad.

A romastratégia ügye sajátos, mert az uniós tagállamok miniszterei több tanácsi formációban is foglalkoztak vele – idézte fel. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője az eseményen kijelentette, hogy a roma keretstratégia megindítása, kidolgozása a magyar elnökség egyik legjelentősebb eredménye.

A munka még tavaly ősszel indult meg a bizottságban – mondta, hozzátéve: az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács várhatóan hamarosan jóváhagyja a „nagy ívű” stratégiát. A keretstratégia gyakorlati haszna elsősorban a tagállamoktól függ – mondta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.