Ő veszi át Oszama bin Laden helyét az al-Kaida élén + Képek

Ajman az-Zavahri, az eddigi második számú vezető lett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat főparancsnoka a május elején amerikai kommandósok által megölt Oszama bin Laden után – derül ki egy közleményből, amely csütörtökön került fel a szervezethez közel álló egyik iszlamista honlapra. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/790811" target="_blank"><strong>• Oszama bin Laden halála nagyon megzavarta az al-Kaidát</strong></a>

MNO
2011. 06. 16. 9:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Anszár el-Mudzsáhidín (a Szent harcosok követői) című honlapon található közlemény szerint az al-Kaida általános vezetése „konzultációk után” választotta ki a 60. évében járó Zavahrit a szervezet főparancsnokának, és ő vállalta a tisztséget. Kiválasztása várható volt. A közlemény nem szólt az eljárás részleteiről, de leszögezi, hogy ezzel aktussal tudtak a legjobban tisztelegni „mártírjaik” emléke előtt. Zavahri – egy egyiptomi felső középosztálybeli orvos- és tudóscsalád sarja – június elején egy videoüzenetében, amely az első nyilvános reagálása volt Bin Laden megölésére, fogadkozott, hogy a szervezet folytatja harcát az Egyesült Államok és szövetségesei ellen. Leszögezte, hogy Amerika „nem egy emberrel, de még csak nem is egy csoporttal áll szemben, hanem a muzulmánok nemzetével, amely feléledt fásultságából, lázad, és szent harca reneszánszát vívja”.


A képen az al-Kaida új vezetője: Ajman az-Zavahri

A csütörtökön ismertté vált közlemény tele van az al-Kaida szokásos fordulataival, újabb fogadkozást tartalmaz az „Amerika és szövetségese, Izrael vezette, hódító hitetlenek” elleni harcra. Az al-Kaida soha nem fogja elismerni Izraelt, és továbbra is támogatja az afganisztáni, az iraki és az észak-afrikai muszlimokat, az egyiptomi, a tunéziai, a jemeni, a szíriai és a líbiai felkelést. „Bátorítjuk az iszlám népét arra, hogy lázadjon fel, és kitartóan, odaadóan folytassa harcát mindaddig, amíg meg nem bukik a Nyugat által rájuk kényszerített minden korrupt és elnyomó rezsim” – írta a szervezet vezetése a közleményben.


Zavahri az egykori vezérrel, Oszama bin Ladennel látható

Fotók: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.