Olcsóbbak lettek a legfontosabb élelmiszerek

Az idén másodszor esett a létfontosságú élelmiszerek ára májusban az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) kimutatásai szerint. A csökkenés annak köszönhető, hogy a gabonafélék és a cukor árának mérséklődése ellensúlyozta a tejtermékek és a hús drágulását.

MNO
2011. 06. 07. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FAO árindexe – amit a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának változása alapján számol ki minden hónapban – 232 pont volt májusban az áprilisi 235 pont után, de még 37 százalékkal meghaladta a tavaly májusit. A mutató idén februárban volt a legmagasabb – 236 pont – az index 1990-es bevezetése óta és megdöntötte a 2007/2008-as élelmiszerválság idején, 2008 júniusában mért 224,1 pontos előző rekordot.

Előzőleg márciusban csökkentek valamelyest a globális élelmiszerárak nyolchavi folyamatos emelkedés után, a mutató akkor 229,8 pont volt. A FAO szakértői kedden arról is beszámoltak, hogy az idén rekordmennyiségű gabonatermés várható a világban, mert többet vetettek a gazdák, és nagyobb hozamok is várhatók. Ez azonban nem lesz akkora növekedés, hogy jelentősen bővüljenek a készletek, amelyek szűkössége miatt az idén és jövőre is magas és szélsőségesen ingadozó lehet a gabonafélék ára.

Az idei gabonatermést 2,3 milliárd tonna körül várja a FAO, ez 3,5 százalékkal több a tavalyinál, amikor 1 százalékkal zsugorodott az össztermés. A készletek 0,8 százalékkal 494 millió tonnára nőhetnek a 2011/2012-es idény végére, de még így is elmaradnak a 2009/2010-es szezon végén rendelkezésre álló 534 millió tonnás tartalékoktól.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.