Ordítóbajnokságra és zsíros dinnyefogásra is lehet nevezni

Szigetelőszalag-fesztivál, felnőtt bébiételfaló-bajnokság, diszkoszvetés tehénlepénnyel, 11 tonnás gomba ünneplése – egyebek között ilyen rendezvényeken szórakozhatnak az idei nyáron is az Egyesült Államokban.

MNO
2011. 06. 16. 5:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Időrendben az első a szigetelőszalag-fesztivál, amely e héten pénteken kezdődik és egészen vasárnapig tart. Van hagyománya, nyolc év óta rendezik meg a „világ szigszalagfővárosának” kikiáltott ohiói Avon városában. Fő látványossága a megannyi szobor és egyéb alkotás, köztük a szigszalagból „megálmodott” ruhaköltemények divatbemutatója.

Ugyanezen a héten van az országos ordítóbajnokság, ez csak egynapos, szombaton lesz. Általában tízezren sereglenek az észak-karolinai Spivey’s Corner nevű településre, hogy jól kiüvöltözzék magukat. A saját torok mellett kagylóba fúvás is szerepel a versenyszámok között, továbbá bezsírozott görögdinnye megtartása. Ez azért nehéz, mert tűzoltók tömlővel próbálják kiütni a gyümölcsöt. Hogy a „népszokást” ki ötölte ki és milyen apropó révén, nem tudni.

A texasi Luling ad otthont a négynapos dinnyeünneplésnek. A jövő hét csütörtökétől kezdődő fesztivál fő versenyszáma a dinnyemagköpő-bajnokság. A világcsúcs 23 méter. Az idei az 58. év, hogy megrendezik a fesztivált.

Július 9-én a georgiai Dublinban lényegében sárünnepet tartanak. A disznóhajkurászás csak bemelegítő a műugráshoz, mely sárral teli gödörbe történik és hasmánt. Az győz, akinek nagyobbat csattan a hasa. Akiknek pedig még ez sem elég, megmérkőzhetnek vécécsésze-hajításban. A program évente több mint ötezer embert vonz.

A michigani Fermontban július végén bébiételfaló-bajnokságot tartanak felnőtteknek, továbbá rágógumilufi-fújást. A kaliforniai Gilroyban a hónap utolsó két napján a fokhagyma a főszereplő. Egyebek közt fokhagymás csoki, fokhagymás fagyitölcsér, fokhagymás dinnye a fesztivál sajátsága.

Augusztus első hetének végén van a Humungus Fungus Festival, azaz a Televényföldi gombaünnep. Ennek a michigani Crystal Falls ad otthont, más település nem is tudna, ugyanis Crystal Falls mellett van a világ legnagyobb ismert gombatelepe. 148 ezer négyzetméteren terül el kicsivel a talaj felszíne alatt, tömege 11 tonnányira becsült. A tervek szerint az idén a világ legnagyobb gombás pizzáját sütik meg a fesztiválon.

Wisconsinban tehénlepényvetésben mérkőznek meg azok, akiknek ehhez van kedvük. A viadalhoz Prairie du Sacba kell utazni. A „diszkoszok” természetesen kellően szárazak a hajításhoz, a rekord 82 méter. A mókafesztiválok közül ez a legnépszerűbb, a tehénlepények 40 ezer embert vonzanak – a légyszámról nem is beszélve.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.