Óriási hamuoszlop tör az égbe

Több kilométer magas hamuoszlopot lövell az égre a Kamcsatkai-félszigeten lévő Sivelucs vulkán – jelentette vasárnap az Orosz Tudományos Akadémia geofizikai szolgálatának kamcsatkai intézete.

MNO
2011. 06. 26. 3:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlés szerint a hamuoszlop a tengerszinthez képest 7,5 kilométer magasba nyúlik. A kitörés lakott települést nem fenyeget. A hamufelhők északnyugati irányban úsznak el a tűzhányótól, több száz kilométerre húzódnak az elmúlt hét vulkáni tevékenységének köszönhetően.

A jövő héten a tudósok előrejelzése szerint erősödik a tűzhányó tevékenysége, a hamut akár több mint tíz kilométer magasba is lövellheti. A hamu veszélyeztetheti a légi közlekedést a körzetben.

A 3283 méter magas Sivelucs a vulkanológiai szempontból rendkívül élénk kamcsatkai térségben is az egyik legaktívabb tűzhányó, működése gyakorlatilag folyamatos. Legutóbb 1964-ben produkált olyan kitörést, amelyet katasztrófának minősítettek. Akkor széttört a kifolyt lávából képződött kupola, és a tűzhányó több mint egy köbkilométernyi kőzetet szórt szét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.